Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

ΥΠΕΞ: «Βαθιά ανησυχία» για τη βία σε βάρος κληρικών στην Πρεμετή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ελπίζει οι ενέργειες αυτές, «να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης»


Τη «βαθιά ανησυχία» του για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή στην Αλβανία εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο κ. Κούτρας χαρακτηρίζει «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες» την βίαιη απομάκρυνση κληρικών, τη σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και την αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού.

«Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκφράζει την ελπίδα του οι ενέργειες αυτές, «να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης».

«Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στη χώρα έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα», καταλήγει.

Οι δηλώσεις του κ. Κούτρα έρχονται έπειτα από τις καταγγελίες της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου τής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας για «βία
εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής».

Οι κληρικοί διαμαρτύρονται διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση τους, «με τρόπο βίαιο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής, παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί και συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...