Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κραυγή για Δασκάλους και Βιβλία από τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας

Στις 22 χιλιάδες ψυχές ανέρχονται  οι Σαρακατσάνοι-από τις πλέον αμιγείς Ελληνικές φυλές- που διαβιούν στη γειτονική  Βουλγαρία!

Αρκετοί από αυτούς μοιράζουν τις ζωές  τους και τον εργασιακό τους βίο, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ αρκετοί από τη νέα γενιά, επιθυμούν και έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια όμως η  Ελληνική κρίση άρχισε να τους αγγίζει πολύ πιο έντονα, μια και το Ελληνικό κράτος σταμάτησε  την οικονομική συνδρομή ως προς την λειτουργία  των Ελληνικών σχολείων, με την διακοπή της  εξασφάλισης δασκάλων και του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού…

Τα νέα παιδιά των Σαρακατσάνων πια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στα Ελληνικά μαθήματα και συνεπώς στερούνται της μόρφωσης, της καλλιέργειας, της κουλτούρας και γενικά της Ελληνικής παιδείας!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μορφωτικού συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, Γιώργο Νάκο, στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από την πανελλήνια ομοσπονδία Σαρακατσάνων και τον πρόεδρο Βασίλη Μουτσιάνα, αλλά και άλλους συλλόγους εκτός από αυτόν της Θράκης, για  συνεργασία με τους πολίτες και άλλους φορείς και φυσικά Σαρακατσάνους της Ελλάδας, προκειμένου να ιδρυθεί ένα ταμείο, το οποίο θα στοχεύει στην εξασφάλιση της λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων στη Βουλγαρία. Μάλιστα θα αιτηθούν και ακρόασης από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, προκειμένου τα παιδιά των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με χαμηλότερη βαθμολογία, όπως ισχύει και για τα παιδιά της Μειονότητας.

Εξ άλλου στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, σκοπεύει να συμμετάσχει και φέτος στο 22 Αντάμωμα Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στην πόλη Σλίβεν.

Για το λόγο αυτό διοργανώνει εκδρομή  στις 30,31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στο Σλίβεν και στην πανέμορφη Μεσημβρία στη Μαύρη Θάλασσα και καλεί τους Σαρακατσάνους να συμμετάσχουν σε αυτό το τριήμερο ταξίδι με δύο διανυκτερεύσεις και 90 ευρώ το άτομο, καλώντας στο τηλέφωνο 6938943207. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου, τόσο στο γλέντι, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του ανταμώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...