Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία: Η Βουλή απέρριψε το προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Εκπρόσωποι κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, κατηγόρησαν τον κ. Πλέβνελιεφ για "πολιτική υποκρισία"


Η βουγαρική Βουλή απέρριψε, στη σημερινή της συνεδρίαση το βέτο που είχε επιβάλλει ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στο νόμο για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολιτική "μάχη" μεταξύ των δυνάμεων του κατεστημένου, που καταδικάζουν τη Βουλγαρία σε οικονομική στασιμότητα και τον βουλγαρικό λαό σε βαθύτερη φτώχεια, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Στανίσεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ ότι προσπαθεί να παρεμποδίσει το έργο της κυβέρνησης, δίχως να λογαριάσει το κοινωνικό κόστος από την καθυστέρηση των επιδομάτων στις αδύναμες ομάδες, καθώς και ότι παίζει το "παιχνίδι" της αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωποι κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, κατά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, κατηγόρησαν τον κ. Πλέβνελιεφ για "πολιτική υποκρισία". Ομιλητές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών υπενθύμισαν ότι ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της κυβέρνησης τού Μπόικο Μπορίσοφ, το 2010, ο κ. Πλέβνελιεφ υποστήριζε ένθερμα την (πολύ μεγαλύτερη, τότε) τροποποίηση του προϋπολογισμού, με ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα σε σύγκριση με εκείνα τα οποία προβάλλει επίσημα, σήμερα, για το "βέτο" του.

Ο υπουργός Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ κάλεσε τους βουλευτές "να επιστρέψουν στο δημοσιονομικό αντικείμενο της συζήτησης" κι εξήγησε, για άλλη μια φορά, τους παράγοντες που επιβάλλουν επιτακτικά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να στηρίξουν τα επιχειρήματα του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ότι η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού δεν είναι αναγκαία, ότι είναι αδιαφανής, ότι δεν υπάρχει σαφής προγραμματισμός των εξόδων κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ευχαρίστησε τη λαϊκή αντιπροσωπεία, λέγοντας ότι "λύνει τα χέρια της κυβέρνησής του" για να εργαστεί για τη σταθεροποίηση της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ όρισε για τις 30 Αυγούστου την έκτακτη συνεδρίαση για τη συζήτηση του προεδρικού "βέτο".

Στο μεταξύ, σχετικά ειρηνικά και χωρίς επεισόδια εξελίχθηκαν τα σημερινά συλλαλητήρια πολιτικών φίλων και "εχθρών" του κ. Ορεσάρσκι, με τις αρχές να συλλαμβάνουν τρία άτομα.

Η ειρηνική μορφή των μαζικών διαμαρτυριών (με την προσέλευση πολλών χιλιάδων οπαδών της κυβέρνησης από την επαρχία στη Σόφια) οδήγησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ, τον αντιπρόεδρό του Τσβετάν Τσβετάνοφ και άλλους εκπροσώπους του GERB να κατηγορήσουν τους κυβερνώντες για "σκόπιμη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης" και για "υποδαύλιση της πολιτικής έντασης".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...