Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πάνω από 3 εκατ. Βούλγαροι θα πάνε φέτος διακοπές

Τον μήνα των διακοπών Αύγουστο πάνω από 3 εκατομμύρια Βούλγαροι θα πάνε διακοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης στον Τουρισμό.

Τα 2/3 από αυτούς όμως, ή πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα θα μείνουν σε συγγενείς και φίλους, ή στη λεγόμενη «δεύτερη κατοικία». Στις ακτές της Μαύρης θάλσαας οι περισσότεροι Βούλγαροι έχουν διαμέρισμα για τις διακοπές στα θέρετρα Sunny Beach, Sv. Vlas, Golden Sands, και στα χωριά Ράβντα και Μπιάλα.

Γενικά μόλις 450.000 Βούλγαροι θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, περίπου τόσοι θα πάνε και στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι παραθεριστές που έχουν επιλέξει τις βουλγαρικές ακτές τον Αύγουστο θα πάνε στα θέρετρα νότια του Μπουργκάς.

Στον πιο νότιο δήμο Τσάρεβο η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι 100%, ενώ η αναλογία Βούλγαροι-ξένοι είναι 3:1.

„Το Λόζενετς έγινε κάπως πιο πολυτελής προορισμός, το Σινεμόρετς το ίδιο. Το Αχτόπολ, το Τσάρεβο έχουν κάπως πιο χαμηλές τιμές, πιο προσιτές για τον μέσο Βούλγαρο τουρίστα”, σχολίασε για τον τηλεοπτικό σταθμό bTV ο αντιπρόεδρος του Δήμου Τσάρεβο Βασίλ Καρίντκοφ.

Στο Τσάρεβο για μια εβδομάδα σε μπανγκαλόου η Ντολόρες Μάγκοβα, ο σύζυγός της και οι δύο εγγονοί τους θα πληρώσουν περίπου 500 λέβα (περίπου 250 ευρώ). „Ελπίζω ότι θα μας φτάσουν, αν κάτι χρειαστεί, έχω προβλέψει και αποθέματα, αλλά τόσα νομίζω να ξοδέψουμε”, ομολόγησε η κυρία.

Μια φθηνή επιλογή για διακοπές στη θάλασσα είναι οι πρώην οίκοι ανάπαυσης διάφορων κρατικών υπηρεσιών στο Κίτεν. 15 λέβα (περίπου 7,5 ευρώ) τη βραδιά, μπάρμπεκιου και πολύς χώρος έξω για τα παιδιά προσελκύουν πολλές οικογένειες από όλη τη χώρα. „Δεν προσφέρουμε διατροφή, μόνο διανυκτερεύσεις, αλλά προσφέρουμε συνθήκες στους τουρίστες να ετοιμάσουν ό,τι θέλουν και έτσι να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους”, εξήγησε η διευθύντρια της βάσης στο Κίτεν Τσόνκα Γκεοργκίεβα.

Οι πιο συμφέρουσες είναι οι διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παρά τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών ότι και εκεί υπάρχει κρίση, η απόδειξη για το αντίθετο είναι πως όλο και λιγότεροι από αυτούς βγαίνουν στο δρόμο να περιμένουν τουρίστες.

„Πολύ φθηνά το δίνουμε - έως 8 λέβα (περίπου 4 ευρώ) τη βραδιά. Μέσα έχει τα πάντα – μπάνιο, τουαλέτα, ψυγείο, καλωδιακή τηλεόραση, τα πάντα. Αν έχει τουρίστες, θα το δώσουμε ακριβότερα”, λέει η ιδιοκτήτρια Δέσποινα Αναστάσοβα.

Βόρεια του Μπουργκάς, στο Πομόριε, ελεύθερο δωμάτιο τον Αύγουστο δεν υπάρχει, ιδιαίτερα τις ημέρες από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Το ίδιο ισχύει και για τη Βάρνα, όπου η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει φτάσει πάνω από το 90%. Στα μεγάλα παραθαλάσσια θέρετρα οι Βούλγαροι τουρίστες δεν είναι πάνω από 3-4%.

„Οι οικογένειες με μικρά παιδιά προτιμούν να πάνε στα ελληνικά θέρετρα, όπου η ατμόσφιαρα είναι πολύ πιο ήσυχη”, εξήγησε ο Στογιάν Μαρίνοφ από το Τουριστικό Επιμελητήριο της Βάρνας.

Όσοι προτιμούν τα βουλγαρικά θέρετρα, πάνε στις μικρότερες παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά και τα οικογενειακά ξενοδοχεία, λόγω των χαμηλώτερων τιμών – κατά περίπου 50%.

Μια μέρα στη θάλασσα τον Αύγουστο, όταν οι τιμές είναι κατά κανόνα οι πιο υψηλές, κοστίζει κατά μέσον όρο 75 λέβα (περίπου 37,5 ευρώ) ανά άτομο.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, φέτος οι τουρίστες είναι περισσότεροι, αλλά ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.

ΠΗΓΗ GRreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...