Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία: Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς ανθρακωρύχους του Οράνοβο

Σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο άτυχων ανθρακωρύχων, ύστερα από 17 μέρες ερευνών, θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης


Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στον δήμο Σιμιτλί, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, για τους δύο ανθρακωρύχους που βρέθηκαν νεκροί στο μοιραίο ορυχείο του Οράνοβο, ύστερα από 17 ημέρες ερευνών από τα σωστικά συνεργεία.

Σήμερα το πρωί, εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο άτυχων ανθρακωρύχων, θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης.

Συνολικά, οι νεκροί από την κατολίσθηση της 16ης Ιουλίου στο ορυχείο του Οράνοβο έφτασαν τους τέσσερις, αφού άλλοι δύο εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα.

Το δυστύχημα, σύμφωνα με τον διαχειριστή του ορυχείου Βαλέρι Μάνοφ, προκλήθηκε από αίτια που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε ο ανθρώπινος νους ούτε το ανθρώπινο χέρι.

Ο κ. Μάνοφ είπε ακόμη ότι οι συνάδελφοι των δύο ανθρακωρύχων δούλεψαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό, σε τρεις βάρδιες, θέτοντας σε ρίσκο και την ίδια τους τη ζωή, κατά την επιχείριση διάσωσης.

«Διλήμματα του τύπου "ψωμί ή θάνατος" δεν μπορεί να γίνουν πλέον αποδεκτά στη Βουλγαρία του 21ου αιώνα. Ακόμα περισσότερο, όταν η χώρα μας είναι και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ, ανακοινώνοντας την τραγική εξέλιξη στα μέλη της βουλγαρικής βουλής, τα οποία τίμησαν, με ένα λεπτό σιγής, τη μνήμη των θυμάτων.

Ο κ. Στόινεφ επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του για “εγκληματική συμβίωση” μιας βιομηχανικής μονάδας με πολλές παραλείψεις και παραβάσεις, θέμα για το οποίο “έκλειναν τα μάτια” τα αρμόδια όργανα ελέγχου της Πολιτείας.

Ο Βούλγαρος υπουργός δήλωσε – μεταξύ άλλων – ότι το ορυχείο Οράνοβο θα επαναλειτουργήσει μόνο όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα μέσα, οι κανόνες και οι διαδικασίες για ασφαλή εργασία.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το Οράνοβο με συμβόλαιο παραχώρησης, παραδέχτηκε ότ υπάρχουν απλήρωτα τέλη προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 100.000 λέβα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Στόινεφ.

Ωστόσο, οι ακάλυπτες οφειλές της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας για το κάρβουνο που έχει ήδη παραλάβει το Οράνοβο υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια λέβα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι αναου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...