Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία: Αντιδράσεις για το προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, η ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας μετέδωσαν -σε απευθείας εκπομπές - την ομιλία του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, με την οποία ανακοίνωσε, σήμερα, την απόφασή του να ασκήσει βέτο στο νόμο περί της τροποποίησης και της συμπλήρωσης του προϋπολογισμού του 2013, που ενέκρινε, πρόσφατα, το κοινοβούλιο της χώρας.

Ο κ. Πλέβνελιεφ εξήγησε ότι, η απόφασή του να επιστρέψει στη Βουλή για νέα συζήτηση το σχετικό νόμο βασίζεται στην εκτίμηση του ότι, δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στην προγραμματισμένη χρήση του ενός δισεκατομμυρίου λέβα, το οποίο προτίθεται να δανειστεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι για να χρηματοδοτήσει επείγουσες εκκρεμότητες ως το τέλος του έτος.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος επεσήμανε ότι τα περίπου 40 εκατομμύρια λέβα που προορίζονται για διάφορα μέτρα στήριξης κοινωνικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (στα οποία ο κ. Πλέβνελιεφ δεν άσκησε βέτο, όπως διευκρίνισε) αποτελούν μόλις 4% της συνολικής αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Πλέβνελιεφ τόνισε ότι, ο ίδιος, όπως και όλοι οι Βούλγαροι πολίτες, «πρέπει να γνωρίζουν πού θα πάνε τα υπόλοιπα χρήματα».

Επίσης, κατήγγειλε ότι, το τελευταίο διάστημα, «υποδαυλίζεται εκστρατεία δυσφήμησης» του ιδίου, η οποία - όπως είπε - «εξυπηρετεί πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες». Επίσης, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα «ενός συγκεκριμένου συγκροτήματος του βουλγαρικού Τύπου», χαρακτηρίζοντάς τα «ανυπόστατα και ψεύτικα».

Μεγάλο μέρος των επιχειρημάτων για το βέτο, τα οποία ανέπτυξε εκτενώς σήμερα ο κ. Πλέβνελιεφ, περιλαμβάνονται, εξάλλου, στην ανακοίνωση της βουλγαρικής Προεδρίας για την ενημέρωση του Βούλγαρου προέδρου αναφορικά με τις συνθήκες και τους παράγοντες που επιβάλλουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2013, που έγινε στη διάρκεια της κατ'ιδίαν συνάντησης του κ. Πλέβνελιεφ με τον υπουργό Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ την περασμένη Δευτέρα, 5 Αυγούστου.

Αυτή η προαναγγελία, ουσιαστικά, του προεδρικού βέτο προκάλεσε έντονη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης και των κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο σημερινός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στις δηλώσεις του προέδρου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ ότι με το βέτο ο κ. Πλέβνελιεφ (σ.σ.ο οποίος διατέλεσε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ προτού εκλεγεί στο ανώτερο αξίωμα της Πολιτείας ως υποψήφιος του GERB) «ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπή όλων των κοινωνικών δαπανών».

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών κατήγγειλε τον Βούλγαρο πρόεδρο ότι «εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες με τεχνητά επιχειρήματα».

Τις δηλώσεις του κ. Στανίσεφ δημοσιεύει, σήμερα, η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας «Νοβινάρ», υπό τον τίτλο: «Το προεδρικό βέτο θα είναι 'χτύπημα' για τα κοινωνικά επιδόματα και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Σε εκτενή άρθρα για το θέμα, ο σημερινός Τύπος δημοσιεύει, επίσης, τα βασικά σημεία των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ ότι το βέτο του προέδρου θα δυσχεραίνει την πρόθεση της κυβέρνησης για έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για άλλες κοινωνικές πληρωμές.

Ο βουλγαρικός Τύπος χαρακτηρίζει ως κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν αναφέρθηκε στο προεδρικό βέτο, τονίζοντας πως πρόκειται για «απαράδεκτη παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο, η οποία μπορεί να εξυπηρετεί υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά δεν πρόκειται να κάνει καλό στη χώρα και στο λαό».

Ο κ. Βιγκένιν κατηγόρησε τον κ. Πλέβνελιεφ ότι λειτουργεί σαν «αιχμή του δόρατος» της πολιτικής εκστρατείας για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές αντί να κάνει βήματα συμφιλίωσης και συναίνεσης των θεσμών.

Ο κ. Πλέβνελιεφ δήλωσε, σήμερα, ότι «το βέτο είναι απόλυτα καλοπροαίρετη πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...