Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

«Στην Ευρώπη όλα τα Βαλκάνια, αλλά η Αλβανία να απομονώσει τους υπονομευτές»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ /enet.gr

Ελπίδα μου είναι ότι μελλοντικά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Σε ένα ασταθές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται και από την επιθυμία των γειτονικών χωρών να έχουν λόγο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για συνεργασία στην αξιοποίηση των εξαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου», επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα γεγονότα στην Πρεμετή, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύει και για την Αλβανία».

Επαναλαμβάνει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, η άσκηση του οποίου έγκειται αποκλειστικά στη διακριτική της ευχέρεια. Τονίζει ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό προς επίλυση, ενώ για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούνται συχνά με απελπιστική καθυστέρηση».

Στο επίκεντρο

* Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή μας, μετά τα γεγονότα στην Αίγυπτο, την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για ηλεκτρική διασύνδεση και την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ;

- Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων με την πρόσφατη απόφαση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη χώρα μας, που θα μεταφέρει ενέργεια από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και με τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Παρακολουθούμε επίσης με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνεργασία στην αξιοποίηση των εξαγόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις χώρες αυτές. Οι εξελίξεις ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Ωστόσο, μας απασχολεί έντονα η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα κρίνει θετικά το από 21ης/8/13 κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Θεωρούμε ότι αποτυπώθηκε μια ευρωπαϊκή θέση, δημιουργική και θετική, που μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ειρηνική εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο, που είναι μια χώρα-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή, και για πολλά μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα.

* Προβλέπετε θετική εξέλιξη στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ;

- Η δυνατότητα οριοθέτησης της εθνικής ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Το πότε ακριβώς θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα έγκειται αποκλειστικά στη δική της διακριτική ευχέρεια και με βάση πάντοτε τις εθνικές προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν προαναγγέλλεται ούτε ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

* Εξασφαλίσατε προ καιρού κάποια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Τι άλλο θα κάνετε;

- Πρόκειται για μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία έπρεπε να είχε δρομολογηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα έχει το σοβαρότερο πρόβλημα, ειδικά στην ανεργία των νέων, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούνται συχνά με απελπιστική καθυστέρηση, αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη δεν ευνοούν πάντα τη λήψη των ριζικών μέτρων που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Γι' αυτό το λόγο έχουμε θέσει ως μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του 2014 την υιοθέτηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως μιας από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης από την οποία διερχόμαστε.

* Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που αρχίζει τον Ιανουάριο, θα δώσει έμφαση στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων;

- Η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται μάλιστα για τη χώρα που το 2003 άνοιξε τις πόρτες της Ε.Ε. στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη για τη σταδιακή εναρμόνιση των πολιτικών και των θεσμών των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες η Κροατία έγινε το 28ο κράτος-μέλος της Ενωσης, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ένταξης. Τον Ιανουάριο του 2014, με την έναρξη της προεδρίας μας, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας. Ελπίδα μου είναι ότι μελλοντικά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;

- Ο,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες ισχύει και για την Αλβανία. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει εναρμόνιση με το γράμμα και το πνεύμα των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων, καθώς και την προστασία της περιουσίας τους. Ο σεβασμός των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού είναι αυτονόητη προϋπόθεση. Γεγονότα σαν τα πρόσφατα στην Πρεμετή είναι απαράδεκτα. Θέλουμε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Αλβανία και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επιθυμία και της αλβανικής πλευράς. Ελπίζω ότι η αλβανική πλευρά θα μπορέσει να απομονώσει όσους κατ' επάγγελμα υπονομεύουν τις σχέσεις μας.

Ανοιχτό ζήτημα

* Πώς θα προωθήσει πρακτικά η κυβέρνηση το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο έθεσε προφορικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε;

- Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο αποτελεί και το αρμόδιο όργανο για τη συγκρότηση των επιχειρημάτων μας. Οταν έχουμε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων στοιχείων, νομικών επιχειρημάτων και δυνατοτήτων, θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική θέση είναι δεδομένη: το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δηλητηριάζονται και οι εξαιρετικά σημαντικές και φιλικές διμερείς μας σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...