Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο Αλβανός πρωθυπουργός για το θέμα της ΑΟΖ

Το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν προ ημερών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αλβανό ομόλογό του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Έντι Ράμα μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

Ο κ. Ράμα εξέφρασε τη βούληση να λυθεί το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονά (χώρα) μας. Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται".

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει το 2009 για τον καθορισμό της ΑΟΖ, η συμφωνία όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Στην ίδια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι "Top Channel", ο Έντι Ράμα μίλησε για ένα "νέο κεφάλαιο" που ανοίγει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

"Ειναι πια γνωστό -ανέφερε- ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο 'κεφάλαιο', ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο - πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δεν σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση".

Επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας του να προωθήσει με τον ίδιο τρόπο τις διμερείς σχέσεις και με την Τουρκία, καθώς και με την Ιταλία, χαρακτηρίζοντας και αυτές στρατηγικούς εταίρους.

Ο Έντι Ράμα, νικητής των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου, παρουσίασε το κυβερνητικό σχήμα στα τέλη Ιουλίου και αναλαμβάνει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Φρόνισε, ωστόσο, ήδη να κάνει την πρώτη του διπλωματική περιοδεία, σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία και να έχει συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών αυτών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...