Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αλβανία: Βία κατά κληρικών και πιστών στην Πρεμετή

Γίνεται, επίσης, λόγος για «παραβίαση κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως».

«Βία σε βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής» καταγγέλλουν, με σημερινή ανακοίνωσή τους, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου τής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

«Απ' το πρωί σήμερα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013, και ενώ όλη η Ορθόδοξη Κοινότητα
συνεχίζει να βιώνει το Πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου [...] ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής), με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση, άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γίνεται, επίσης, λόγος για «παραβίαση κάθε έννοιας περί δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτού της ελεύθερης άσκησης της πίστεως».

διαμαρτύρονται διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με τρόπο βίαιο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής», «παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα», «αρπάχτηκαν αντικείμενα αυτού του ναού με πρόσχημα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί» και «συνέβησαν πράξεις ιεροσυλίας, καθώς βάνδαλοι έβαλαν χέρι επί ιερών εικόνων, λατρευτικών σκευών κλπ».

Διαμαρτύρονται, επίσης, διότι «δυνάμεις σκοτεινές, επικαλούμενες δήθεν δικονομικές διαδικασίες, στην ουσία επιδιώκουν να απομακρύνουν βίαια τους πιστούς απ' τους λατρευτικούς τους χώρους και τα ιερά κτίσματα» και σημειώνουν: «Με ειδικό νόμο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει τη Συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».

Οι κληρικοί υπογραμμίζουν πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε το δικαίωμά μας, ιδιοκτησίας και ελεύθερης χρήσης του Ναού της Ενορίας των Εισοδίων της Παναγίας, να γίνει πλήρως σεβαστό» και ζητούν «οι σκοτεινές δυνάμεις που κινούνται εκτός ελέγχου του κράτους δικαίου και του πνεύματος διαλλακτικότητας και κοινωνικής συνοχής και που διέπραξαν τα σημερινά βίαια επεισόδια, να πάρουν την απάντηση και τιμωρία όπως το αξίζουν απ' το Νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...