Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ιεροσυλία σε ορθόδοξο ναό στην Πρεμετή

 Η αποκαθήλωση των συμβόλων της εκκλησίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ / aggelioforos.gr

Μεγάλη ανησυχία στους ορθοδόξους της Αλβανικής Εκκλησίας και ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής να καταλάβει τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, μία εκκλησία που χρονολογείται από το 17ο αιώνα, και να τον μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο.

«Πράξη ιεροσυλίας, όχι μόνον εναντίον των ορθοδόξων, αλλά εναντίον κάθε πιστού ανθρώπου και εναντίον όλων των χριστιανών του κόσμου», τη χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Η κατάσταση πάντως είναι εκρηκτική και, όπως λένε διπλωματικοί και θρησκευτικοί κύκλοι, η καταπάτηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δε φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά έχει σχέση με τον αυξανόμενο αλβανικό εθνικισμό και τη διείσδυση της Τουρκίας σταδιακά στη γειτονική χώρα, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ισλαμικού τόξου στα Βαλκάνια.

Πάντως η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αφού κατήγγειλε το γεγονός, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται, αλλά δε θέλει να δώσει λαβή στην αλβανική κυβέρνηση με νέες δηλώσεις, ενώ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται την υπόθεση με προσοχή, επιδιώκοντας η υπόθεση να μην ενταχθεί στο πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά γενικότερα να το αναγάγει σε θέμα καταπάτησης της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η πλειοψηφία των ορθόδοξων Αλβανών, που είναι περίπου το 30% του πληθυσμού, δεν είναι ελληνικής καταγωγής, και αυτό έχει τη σημασία του.

Ολοι όμως ανησυχούν γι’ αυτά που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην αλβανική κοινωνία. Μεγάλο ποσοστό Αλβανών μουσουλμάνων, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, άρχισαν να έχουν επαφές με μουσουλμανικές χώρες, να σπουδάζουν εκεί και επιστρέφοντας να έχουν ιδιαίτερα σκληροπυρηνική συμπεριφορά έναντι των ορθόδοξων χριστιανών και των ελληνικής καταγωγής πολιτών. Αυτή η σταδιακή ισλαμοποίηση μέρους της αλβανικής κοινωνίας είναι που ανησυχεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Σαλί Μπερίσα

Δεν είναι τυχαίο που ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, αν και υποστήριξε πως οι «σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», ταυτόχρονα επιτέθηκε στην Ελλάδα, αφού, θεωρεί «απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη δήλωση των ελληνικών αρχών».

«Να συλληφθούν οι υπαίτιοι»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε διάβημα με το οποίο καταδίκαζε την επίθεση κατά των κληρικών και ομογενών στην Πρεμετή και κατά του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και τόνιζε πως «αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης». Πάντως, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση του Εντι Ράμα θα έχει καλύτερη προσέγγιση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ανακοινώσεις για τα γεγονότα, πάντως, εξέδωσαν και όλα τα ελληνικά κόμματα, καταδικάζοντάς τα, ενώ Ελληνες ευρωβουλευτές έκαναν ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές δεν κάνουν τίποτα για να αποδώσουν δικαιοσύνη και τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία πλευρά, εφαρμόζουν μία διάτρητη δικαστική απόφαση, ενώ από την άλλη η δικαστική απόφαση για την απόδοση εκκλησίας που κατέλαβε σχισματικός ιερέας στο Ελμπασάν δεν εκτελείται.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Πρεμετής, Γκιλμέρτο Γιάτσε, που πιέστηκε από ορθόδοξους συνεργάτες του να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στη μετατροπή της εκκλησίας σε πολιτιστικό κέντρο, εμμένει στην απόφασή του. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που οι άνδρες της ιδιωτικής Αστυνομίας που προστατεύουν το χώρο είναι από το Βορρά, την περιοχή του Μπουρέλ, όπου κυριαρχούν ανθελληνικά και αντιορθόδοξα στοιχεία.

Εμμένουν οι ορθόδοξοι

Πάντως οι πιστοί της Πρεμετής καθημερινά μετά τα επεισόδια της 16ης Αυγούστου προσέρχονται στον προαύλιο χώρο και πραγματοποιούν όρθρο και εσπερινό, θέλοντας να πάρουν και πάλι πίσω την εκκλησία τους.

Ο πατήρ Χαράλαμπος, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, δήλωσε στον «ΑτΚ»: «Η εκκλησία έχει ιστορικό παρελθόν. Με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και τις φωτογραφίες, ο ναός είναι από το 17ο αιώνα. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι τους διωγμούς του Εμβέρ Χότζα, όταν υφάρπαξε όλους τους θρησκευτικούς χώρους και την εκκλησία αυτή την έκανε πολιτιστικό κέντρο, τύπου μπιλιάρδου. Εκεί όμως βρίσκονται τα λείψανα αγίων. Εκεί βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν οι ορθόδοξοι αδελφοί μας. Αυτές οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν τον αλβανικό λαό και το κράτος. Φεύγει η παλιά κυβέρνηση και έρχεται η καινούργια στην πολιτική σκηνή και κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η υφαρπαγή των εικόνων είναι ιεροσυλία και δεν τις καλύπτει καμία δικαστική απόφαση. Υπάρχει επιλεκτική δικαιοσύνη. Στο Ελμπασάν υπάρχει ο ιστορικός ναός της Παναγίας, τον οποίον έχει καταλάβει παράνομα ο σχισματικός ιερέας Νικόλα Μάρκου, και οι αρμόδιες αρχές δεν εκτελούν την απόφαση έξωσής του. Και ο συγκεκριμένος ιερέας συκοφαντεί και λοιδορεί τον Αναστάσιο».

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Ορφέας Μπέτση, αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε: «Η εκκλησία είναι ιερός χώρος, όπου τελείται ακολουθία, όρθρος και εσπερινός, και οι πιστοί καθημερινά θα τελούν αυτές τις κορυφαίες στιγμές για κάθε ορθόδοξο στο προαύλιο, μέχρι να δικαιωθούν. Πέρασαν τόσες ημέρες και οι αρμόδιες αρχές δε δίνουν τη λίστα όσων έχουν αφαιρέσει παράνομα από το ναό ιερά σκεύη, εικόνες, πολύτιμα θρησκευτικά αντικείμενα. Οι πιστοί, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, αφιέρωσαν στην εκκλησία σπάνιες εικόνες που είχαν στην κατοχή τους. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται και κανείς δεν κινείται για την απόδοσή τους. Πού είναι η Αστυνομία και η Εισαγγελία;».

Ο παπά-Θανάσης, ιερέας από την Πρεμετή, ο οποίος έζησε και ζει την κατάσταση καθημερινά, είπε στον «ΑτΚ»: «Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό με την υφαρπαγή της εκκλησίας και είναι απαράδεκτο που μας πήραν με τον τρόπο αυτό τις ιερές εικόνες. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά απέναντι σε εμάς τους ιερείς και τους πιστούς. Μας γυρίζουν σε άλλες εποχές».

Ο Αιμιλιανός Λίτος, ο οποίος ζει από κοντά τα γεγονότα, ανέφερε στον «ΑτΚ» πως «στην περιοχή της Πρεμετής οι περισσότεροι είναι ορθόδοξοι. Δυστυχώς ορισμένοι προσπαθούν να φέρουν τη χώρα στις μέρες του 1967, όταν άρχισε το κυνηγητό της Εκκλησίας. Ηταν απαράδεκτη η συμπεριφορά των ιδιωτικών αστυνομικών, που απωθούσαν ιερείς και πιστούς από την εκκλησία και πήραν με καρότσα τα ιερά σκεύη και τις εικόνες. Εμείς πηγαίνουμε καθημερινά στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου τοποθετήσαμε την εικόνα της Παναγίας, και κάνουμε όρθρο και εσπερινό. Δε θα σταματήσουμε όμως μέχρι να μπούμε στο εσωτερικό της εκκλησίας, εκεί που είναι ο φυσικός μας χώρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...