Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα για τη συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας

Περισσότεροι από 40 ιστιοπλόοι, έμπειροι αλλά και ερασιτέχνες, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2013 από την Κέρκυρα με επτά κλασικά σκάφη για να μεταφέρουν μέχρι τους Αγίους Σαράντα το μήνυμα της καλής συνεργασίας και γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. 


Η «Διασυνοριακή ρεγκάτα κλασικών σκαφών» διοργανώθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκδηλώσεις με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η θάλασσα που μας ενώνει» έγιναν μια εξαιρετική αφορμή για να έρθουν σε επαφή φορείς που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα για τα έτη 2007 - 2013 και να μεταδώσουν στους κατοίκους των δύο περιοχών τις αξίες της συνεργασίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η εκκίνηση έγινε στις 10 το πρωί από το λιμάνι της Κέρκυρας, οπότε τα σκάφη - ανάμεσα στα οποία ένα του 1919 κι ένα του 1965 - άναψαν τις μηχανές τους και ξεκίνησαν μια τρίωρη διαδρομή μέχρι τους γειτονικούς Αγίους Σαράντα. Από εκεί, την σκυτάλη πήραν τα πανιά για έναν φιλικό αγώνα που έφερε τους συμμετέχοντες πίσω στην Κέρκυρα. «Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, χάρη και στον ευνοϊκό καιρό. Η επιστροφή διήρκεσε τρεις ακόμη ώρες, στο τέλος όμως δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι. Σε εκδήλωση που έγινε το ίδιο βράδυ παραδόθηκαν μόνο αναμνηστικές πλακέτες για την συμμετοχή» λέει στο «Βήμα» η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Άννα Κοκτσίδου.

Στόχοι και προοπτικές του Προγράμματος

Στρατηγικές προτεραιότητες του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα - Αλβανία 2007 - 2013», το οποίο υλοποιείται για τρίτη προγραμματική περίοδο, είναι η ενίσχυση της διασυνοριακής οικονομικής ανάπτυξης και η προώθηση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πηγών. Στο πλαίσιο λοιπόν της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013, κεντρικό μήνυμα της οποίας ήταν «Μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας για όλες της περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ», έχουν ήδη ολοκληρωθεί 25 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12.194.513 ευρώ, ενώ εκκρεμεί η συμβασιοποίηση άλλων 15 έργων, αλλά και νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 27.825.759 ευρώ, εκ των οποίων στην χώρα μας αντιστοιχούν τα 15.088.783 ευρώ.

«Η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς έχουμε ήδη καλύψει τα αναμενόμενα ποσοστά. Συγχρόνως, διατηρούμε μια σχετική αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει και για την επόμενη προγραμματική περίοδο πράγμα που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί» αναφέρει η κυρία Κοκτσίδου. Η χώρα μας τρέχει συνολικά 14 αντίστοιχα προγράμματα και Δίκτυα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, με χώρες που είτε ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε όχι, με κεντρικό στόχο την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πληθυσμών με την προώθηση της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης στην διασυνοριακή περιοχή.


Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για να τιμήσουν την Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-1013». Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, στις 5 το απόγευμα, νεαροί κωπηλάτες του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας κλήθηκαν να κατασκευάσουν χάρτινες βαρκούλες, τις οποίες «διακόσμησαν» με τα χρώματα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με μηνύματα συνεργασίας και τις άφησαν να πλεύσουν συμβολικά στην ακτοπλοϊκή γραμμή των πλοίων που συνδέουν τις δύο χώρες.

Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώθηκε και στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή παιδιών της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού Κέρκυρας», καθώς και ιστιοπλόων optimist και προσκόπων στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας. Οι παιδικές κατασκευές αφέθηκαν από τα σκάφη optimist στη θάλασσα. Στην εκδήλωση δόθηκαν δώρα στα παιδιά, σάντουιτς, κουλουράκια που είχαν σχήμα θαλασσινά θέματα και χυμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...