Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Έληξε ο εμπορικός «πόλεμος» ΠΓΔΜ-Κοσόβου

Αποκαταστάθηκαν από τα μεσάνυχτα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου, καθώς η πρώτη προχώρησε στην άρση των περιορισμών για τις εισαγωγές αλεύρων και το δεύτερο ήρε το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ.


Τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου, τα οποία είχαν μείνει κλειστά για παραπάνω από μία εβδομάδα, άνοιξαν και πάλι λίγο μετά τα μεσάνυχτα για τη διακίνηση εμπορευμάτων και τη διέλευση οχημάτων.

Το Κόσοβο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης στα Σκόπια να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές αλεύρων από τις χώρες της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης).

Η ΠΓΔΜ, ως "απάντηση" στο εμπάργκο του Κοσόβου, προχώρησε στην επιβολή τέλους για τους πολίτες και τα οχήματα του Κοσόβου που εισέρχονταν στην ΠΓΔΜ, ενώ μεταφορείς από την ΠΓΔΜ είχαν αποκλείσει με τα φορτηγά τους τις συνοριακή διάβαση «Μπλάτσε», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το εμπάργκο που επέβαλε το Κόσσοβο, και η διέλευση των συνόρων γινόταν μόνο πεζή.

Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τα μεσάνυχτα τη συνοριακή διάβαση «Μπλάτσε» ανακοίνωσε ότι καταργείται το τέλος που επέβαλε προσωρινά η ΠΓΔΜ για τους πολίτες και τα οχήματα του Κοσσόβου, που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Η ΠΓΔΜ και το Κόσσοβο είχαν ανταλλάξει κατηγορίες σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και οι σχέσεις τους γνώρισαν δοκιμασία.

Το Κόσοβο είναι ένας από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς για τα προϊόντα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, τους πρώτους επτά μήνες του 2013 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου ανήλθε στα 177 εκατ. δολάρια.

Οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς το Κόσοβο τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 160 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Κόσσοβο ανήλθαν σε μόλις 17 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...