Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για λύση στο θέμα της ονομασίας


Η επικείμενη επίσκεψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια μπορεί να δώσει ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε την άποψη ότι η χώρα του προσεγγίζει με εποικοδομητική διάθεση τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής πλευράς.

«Η δική μας πλευρά είναι συνεχώς εποικοδομητική. Απαντούμε κάθε φορά σε όλες τις πρωτοβουλίες και ιδέες του κ.Νίμιτς. Αν δείτε σε ποιο επίπεδο γίνεται δεκτός ο κ.Νίμιτς στη χώρα μας και σε ποιο επίπεδο στην Ελλάδα, μπορείτε να καταλάβετε ποιος ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ.

«Εξαιτίας του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το όνομα της χώρας μας έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση status quo όσον αφορά την ευρωατλαντική πορεία της Μακεδονίας, σε αντίθεση με την πρόοδο που σημειώνεται σε άλλες χώρες της περιοχής σχετικά με την ένταξη τους στον ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε… Όλοι βλέπουμε ότι με την ενοποίηση και με την ένταξη στην Ε.Ε. πολλά προβλήματα που υπήρχαν επιλύονται μέσω του διαλόγου, μέσω πρωτοβουλιών. Όλες οι δικές μας πρωτοβουλίες και αιτιάσεις για απευθείας συναντήσεις και συζητήσεις, έχουν απορριφθεί, όπως απορρίφθηκε και η τελευταία πρωτοβουλία από την πλευρά του πρωθυπουργού της χώρας μας για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Από την πλευρά του ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι η Κροατία υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στην οποία καταλήξουν η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ.Γιοσίποβιτς στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο μίνι περιοδείας του σε χώρες της περιοχής. Ο πρόεδρος της Κροατίας, η χώρα του οποίου κατέστη την 1η Ιουλίου το 28 μέλος της Ε.Ε. επισκέφθηκε χθες το Μαυροβούνιο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το Κόσοβο.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια το διάστημα από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου για συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ.Νίμιτς θα επισκεφθεί αρχικά την Αθήνα όπου την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...