Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κροατία: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στο Βούκοβαρ

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στο σχέδιο εισαγωγής πινακίδων με το κυριλλικό αλφάβητο, που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι στην πόλη - Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν


Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα στην αστυνομία και σε Κροάτες διαδηλωτές, στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας. 

Οι διαδηλωτές τάσσονται κατά του σχεδίου εισαγωγής πινακίδων με το κυριλλικό αλφάβητο, που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι στην πόλη.

Εκατό μέλη της "Επιτροπής για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ" κυρίως βετεράνοι, κατέστρεψαν πολλές πινακίδες γραμμένες στα λατινικά και στο κυριλλικό αλφάβητο που ήταν εγκατεστημένες σε κτίρια της δημόσιας διοίκησης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Οι διαδηλωτές κυματίζοντας σημαίες της Κροατίας φώναζαν "Βούκοβαρ - Βούκοβαρ". Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κροατική κυβέρνηση καταδίκασε τις συγκρούσεις.

«Η διαμαρτυρία είναι ένας δημοκρατικός τρόπος έκφρασης δυσαρέσκειας, αλλά η βία και οι απειλές προς την κυβέρνηση και τη συνταγματική τάξη, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του νόμου και μια παρωδία της δημοκρατίας», ανακοίνωσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι κατανοεί τον «πόνο των ανθρώπων των οποίων οι οικογένειες έχουν υποφέρει στο Βούκοβαρ», αλλά έκανε έκκληση για σεβασμό του νόμου.

Περίπου 1.600 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.100 άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Βούκοβαρ από το γιουγκοσλαβικό στρατό το Νοέμβριο του 1991 και στη συνέχεια 20.000 Κροάτες εκδιώχθηκαν από την πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...