Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Δολοφονία μέλους της Eulex στο Κόσοβο

Το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση κοντά στην περιοχή Ζβέτσαν

Φόβοι για προσπάθειες αποσταθεροποίησης πριν τις δημοτικές εκλογές


Ένας αξιωματικός της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο, Eulex, δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί από πυρά αγνώστων στο βόρειο Κόσοβο. Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, της Σερβίας και της Αλβανίας, εκφράζοντας φόβους ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση στο βόρειο Κόσοβο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eulex, το περιστατικό σημειώθηκε στις 07.30' τοπική ώρα (08.30' ώρα Ελλάδος) κοντά στην περιοχή Ζβέτσαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο οχημάτων της αποστολής. Στο ένα όχημα μετέβαιναν έξι άτομα της αποστολής, μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός που έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eulex, ο δολοφονηθείς Αούντριους Σεναβιτσίους ήταν τελωνειακός υπάλληλος από τη Λιθουανία, νέος άνθρωπος που άφησε πίσω του σύζυγο και οικογένεια.

Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι στο νοσοκομείο "εισήχθη ένα μέλος της Eulex, το οποίο είχε πληγεί από δύο σφαίρες και που δεν έδινε πλέον σημάδια ζωής. Ύστερα από μια άκαρπη προσπάθεια ανάνηψης, ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 08.50'. Το θύμα είχε πληγεί στον αριστερό πνεύμονα και στο στομάχι".

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), η αστυνομία της Eulex και η αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας έξω από το νοσοκομείο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Την επίθεση καταδίκασαν με οξύτατους τόνους ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και η πρόεδρος Ατιφέτα Γιαχγιάγκα με την τελευταία να κάνει λόγο για απόπειρες να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου την περίοδο προετοιμασίας των δημοτικών εκλογών και ζήτησε από τους πολίτες αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Επίσης, κάλεσε τα όργανα της τάξης και του νόμου να διαλευκάνουν την υπόθεση το συντομότερο δυνατό και να κάνουν βήματα ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ένοπλη επίθεση κατά των μελών της Eulex, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι "παραβιάζει το νόμο και την τάξη σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας του Κοσόβου".

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς καταδίκασε τη σημερινή δολοφονία τονίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα συμμετάσχει στις προσπάθειες εντοπισμού και τιμωρίας των ενόχων. Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι η βία εναντίον μελών των διεθνών δυνάμεων είναι απολύτως απαράδεκτη και τόνισε ότι η πράξη αυτή αποτελεί απόπειρα να πληγούν οι προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στο Κόσοβο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι «η επίθεση στα μέλη της Eulex στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί εξτρεμιστική και όχι πατριωτική ενέργεια και ότι επιφέρει ζημία στη Σερβία».

«Δεν ήταν πυρά εναντίον της Eulex, αλλά εναντίον του μέλλοντος του σερβικού λαού στο Κόσοβο, του μέλλοντος της Σερβίας και των πολιτών της. Επίθεση στην Eulex και στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR); Ποια είναι η προοπτική του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο υπό αυτές τις συνθήκες; Εκείνοι που τη διέπραξαν είναι εχθροί της Σερβίας» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον καταδίκασε οξύτατα τη σημερινή επίθεση και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και να είναι προσηλωμένη στο Κόσοβο και κάλεσε όλες τις πλευρές να "διπλασιάσουν τις προσπάθειες στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί, να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων στο βόρειο Κόσοβο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...