Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Καταδίκη της Σερβίας για την ακύρωση του Gay Pride Parade


Αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά τους απογοήτευση για την απόφαση των σερβικών αρχών να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για το Σάββατο παρέλαση ομοφυλόφιλων (Gay Pride Parade) στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να αποδειχθεί σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των σερβικών αρχών, επισημαίνοντας ότι έχει καθήκον να ζητά από υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες να αποδέχονται πλήρως αξίες, όπως η ελευθερία του συναθροίζεσθαι και η ελευθερία έκφρασης που είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι οικοδομημένη η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για την ανάπτυξη κλίματος ανεκτικότητας και σεβασμού κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τόνισε.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν δήλωσε ότι η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης είναι λανθασμένη και δεν είναι χρήσιμη για εκείνους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που είναι προσηλωμένοι στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και στηρίζουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Η σερβική κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό απέστειλε ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη της χώρας και στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ότι κρατικοί θεσμοί δεν κάνουν τη δουλειά τους, τόνισε ο κ. Κάτσιν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η οργανωτική επιτροπή του Belgrade Pride Parade 2013.

Το δικαίωμα στις δημόσιες συγκεντρώσεις δεν διασφαλίστηκε και έτσι η Σερβία δεν πέρασε μια πολύ ορατή δοκιμασία ανεξαρτησίας των θεσμών, υπογράμμισε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής. Ο κ. Κάτσιν τόνισε ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Σερβία είναι ξανά σε εντατική προεκλογική εκστρατεία που επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών και της κοινωνίας.

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ είπε ότι χάθηκε η ευκαιρία να αποδειχθεί ότι υπάρχει σεβασμός σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει να κάνει βήματα ώστε το δικαίωμα στις δημόσιες συγκεντρώσεις να είναι σεβαστό στο μέλλον και η παρέλαση ομοφυλόφιλων να μην ακυρωθεί το επόμενο έτος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ο κ. Ντάβενπορτ τόνισε ότι, στα μέσα Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την έκθεση προόδου της Σερβίας, στην οποία η απαγόρευση της παρέλασης θα χαρακτηρίζεται αποτυχία.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Σερβία, Πέτερ Μπούρκχαντ δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή απειλές για επιθέσεις βίας από διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες στη σχεδιαζόμενη παρέλαση ομοφυλόφιλων οδήγησαν στην απόφαση των αρχών να ακυρώσουν για τρίτη συνεχή χρονιά την εκδήλωση. Παρ' ότι αναγνωρίζουμε ότι η απόφαση βασίστηκε σε αποτίμηση της ασφάλειας, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε από εκείνους που πυροδοτούν τη βία δεν επέτρεψε σε πολίτες να απολαύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του συναθροίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης, ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ διεμήνυσε ότι είναι απογοητευμένος με την απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να απαγορεύσει μία ακόμη φορά την παρέλαση ομοφυλόφιλων. "Τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένα" υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πολύ σαφής στο θέμα αυτό.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς εξέφρασε ανησυχία για την απαγόρευση της παρέλασης ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι τονίζοντας ότι είναι μία κακή είδηση για τη δημοκρατία στη Σερβία. Οι αρχές δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψε ο κ. Μουίζνιεκς σε μήνυμά του στο Twitter.

Απογοήτευση εξέφρασαν, επίσης, οι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και πρέπει να εφαρμόζονται προς όλους τους ανθρώπους. "Η ακύρωση του Pride Parade μου με γεμίζει απογοήτευση και δεν μπορώ να την κατανοήσω" δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι εκφράζεται, επίσης, απογοήτευση για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης και υπογραμμίζεται ότι "τα δικαιώματα ελεύθερης συνάθροισης και έκφρασης δεν είναι εξασφαλισμένα μόνο για συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...