Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Βουλγαρία: Η χώρα «αποχαιρετά» το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα

Η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου 2013 έγινε και ημέρα «αποχαιρετισμού» του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος στη Βουλγαρία και έναρξης της νέας, ψηφιακής «εποχής» για την τηλεόραση.

Στη διάρκεια τελετής που έγινε στον αποκαλούμενο «Τηλεοπτικό Πύργο», εκεί όπου πριν από 54 χρόνια έγινε η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή σε ασπρόμαυρο «φόντο» και με αναλογικό σήμα, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκεόργκι Τοντόροφ διέταξε να διακοπεί η μετάδοση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από όλους τους πομπούς και αναμεταδότες στη Βουλγαρία.

Μ' αυτό τον τρόπο, η Βουλγαρία εισήλθε στην εποχή της προηγμένης τεχνολογίας στον τομέα της τηλεόρασης, έστω και στα χνάρια των υπόλοιπων χωρών της ενωμένης Ευρώπης, σχολίασε το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ (διάδοχος της κρατικής «Βουλγαρικής Τηλεόρασης», η οποία ήταν, φυσικά, το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι στη χώρα μέχρι το 1990).

Εκτός της ΒΝΤ, σήμερα στη χώρα λειτουργούν τρία ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, όπως και πολυάριθμοι μικρότεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, το πρόγραμμα των οποίων φτάνει, ωστόσο, σε όλες τις άκρες της χώρας διαμέσου της συνεργασίας του - αρκετά ανεπτυγμένου - δικτύου συνεργασίας των επιμέρους καλωδιακών καναλιών.

Επίσης, πάρα πολλοί είναι και οι Βούλγαροι πελάτες των εταιρειών που προσφέρουν λήψη τηλεοπτικού σήματος μέσω δορυφόρου.

Όμως, παρά την πολύμηνη και πολυδάπανη ενημερωτική εκστρατεία για τον «εφοδιασμό» με νέο μοντέλο τηλεοπτικής συσκευής ή αποκωδικοποιητών, από σήμερα, το 5% του πληθυσμού θα μείνει χωρίς τηλεόραση.

Σε δηλώσεις του στη ΒΝΤ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Νταναίλ Παπάζοφ εξήγησε ότι οι Βούλγαροι ειδικοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα προτείνουν πώς να λυθεί το πρόβλημα των κατοίκων των -απόμακρων και ορεινών, κατά κύριο λόγο- περιοχών, οι οποίοι αποχαιρέτησαν άθελα τους την τηλεόραση, έπειτα από διερεύνηση του προβλήματος σε όλα τα μέρη της χώρας που δεν έχουν πρόσβαση στην καινούργια ψηφιακή τηλεόραση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι σε εκτέλεση της σχετικής κυβερνητικής απόφασης, η Πολιτεία έχει μοιράσει ήδη τους δωρεάν «αποκωδικοποιητές» του ψηφιακού σήματος σε ενενήντα χιλιάδες κοινωνικά αδύναμους, σε σύνολο διακοσίων δέκα χιλιάδων δικαιούχων στη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...