Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ρουμανία:Διάλογο με τους διαδηλωτές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Διαδηλώσεις εναντίον των χρυσορυχείων Rosia Montana. Photo: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Θέλει ο πρωθυπουργός


Επιθυμεί τον διάλογο με τους διαδηλωτές που τάσσονται κατά του έργου του χρυσωρυχείου Rosia Montana ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, καθώς - όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 - «η ιδανική θέση στη Δημοκρατία εκπροσωπείται ούτε από τη δική μου, ούτε από το δρόμο, αλλά από το Κοινοβούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν σκοπεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με τους διαδηλωτές που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το έργο στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ο κ. Πόντα δήλωσε: "Πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε και αυτούς (τους διαδηλωτές)".

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός μετέβη στο ορυχείο Rosia Montana την Κυριακή, όπου και συζήτησε με τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν κλειστεί, από την περασμένη Τετάρτη σε μια στοά, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο έργο. Οι μεταλλωρύχοι "οχυρώθηκαν" στη στοά, για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου νόμου του έργου του χρυσωρυχείου από τη Βουλή. Οι μεταλλωρύχοι βγήκαν από το ορυχείο, αφού πρώτα ο κ. Πόντα δεσμεύθηκε πως τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την υπόθεση, θα συζητήσει μαζί τους το θέμα.

Την Τρίτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συζητήσει το θέμα της σύστασης ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το έργο του χρυσωρυχείου Rosia Montana.

Στην κοινοπραξία Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) εργάζονται περίπου 500 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το χωριό Rosia Montana και το διάστημα που απασχολούνται δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Εάν οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν ανανεωθούν, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος, η ανεργία στην περιοχή να ξεπεράσει το 74%, δήλωσε ο δήμαρχος Ευγκέν Φουρντούι.

Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής της RMGC Ντράγκος Τανάσε ξεκαθάρισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, ότι "το έργο δεν έτυχε ειδικής μεταχείρισης. Έχουμε δημοσιοποιήσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες της σύμβασης. Έχουμε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σ' αυτό το πρόγραμμα". Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του έργου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, διότι, όπως υπογράμμισε, η κοινοπραξία θα είναι συνεπής ως προς την περιβαλλοντική αποκατάσταση, από την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Την τελική απόφαση για το έργο θα λάβει η Βουλή. Στις 27 Αυγούστου 2013, η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για το έργο του χρυσωρυχείου. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων της ρουμανικής Γερουσίας εξέδωσε ομόφωνη αρνητική γνώμη για το σχέδιο νόμου.

 Σύμφωνα με το Τμήμα Έργων Υποδομών και Ξένων Επενδύσεων, το χρυσωρυχείο αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 2,3 δισ. δολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό και να έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, όπως υπολογίζεται με τιμή αναφοράς 1200 δολάρια/ανά ουγγιά. Τα άμεσα οφέλη για τη ρουμανική οικονομία εκτιμώνται σε ποσό άνω των 5,2 δισ. δολαρίων, αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη σχετική έκθεση.

Στη Rosia Montana της Ρουμανίας, η καναδική εταιρεία Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι αντιδρούν  στην επένδυση, λέγοντας πως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον - προβλέπεται να ανατιναχθούν ολόκληρα βουνά για να δημιουργηθούν τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

Αντιδρούν επίσης γιατί απειλείται η ιστορική κληρονομιά της περιοχής, στην οποία βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως. Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

Ντ. Μ. newsroom enet
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...