Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Σενάριο πρόωρων εκλογών

Απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ προκαλεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα επεισόδια που εξελίχθησαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και τα οποία οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Η διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση των επεισοδίων στη Βουλή και στην οποία συμμετέχουν από δύο μέλη του VMRO-DPMNE και του SDSM, δεν κατέληξε σε συμφωνία για το ποιος φέρει την ευθύνη για τα επεισόδια και δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει στην έκδοση ενός κοινού πορίσματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, πριν από λίγο, ότι αν δεν υπάρξει πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ η οποία θα δημοσιευθεί στις 16 Οκτωβρίου, να άρει τη σύσταση της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Γκρούεφσκι πρότεινε προς την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεβ, είτε να ορίσει αυτή πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής ώστε να έχει την πλειοψηφία και να εκδώσει ένα οποιοδήποτε πόρισμα σχετικά με τα επεισόδια στη Βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, ασχέτως αν το κυβερνών κόμμα διαφωνήσει με αυτό, είτε την Δευτέρα να αποδεχτεί το SDSM πρόταση της κυβέρνησης για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ.Γκρούεφσκι πρότεινε στην αντιπολίτευση να υπογράψουν μέχρι αύριο συμφωνία για το εξής: αν σε αυτές νικήσει το VMRO-DPMNE, τότε το πόρισμα για τα επεισόδια στη Βουλή να περιέχει την εκδοχή του κόμματος του για τα επεισόδια, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, το πόρισμα να περιέχει την εκδοχή του SDSM.

«Είτε ορίστε πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής και καταρτίστε ένα δικό σας κομματικό πόρισμα ώστε να μην προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην άρση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας, είτε ας πάμε για πρόωρες εκλογές. Η ερχόμενη Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν πριν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πρόωρες εκλογές στην περίπτωση αυτή θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου. Οι πρόωρες εκλογές έχουν νόημα μόνον αν διεξαχθούν πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, είτε κάντε ένα δικό σας κομματικό πόρισμα, είτε ας πάμε για εκλογές και ας αποφασίσει ο λαός», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.

Τις επόμενες ώρες ή το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επί της πρότασης του κ.Γκρούεφσκι.

Προηγουμένως σήμερα , ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου SDSM Ζόραν Ζαέβ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «εγκληματικές» εκλογές. Ο κ.Ζάεβ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συμμετάσχει σε εκλογές μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι αποδεχτεί αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και εφόσον υπάρξει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

http://ysterografa.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...