Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τουλάχιστον μια δεκαετία θα διαρκέσει η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

Τουλάχιστον ακόμη μια δεκαετία θα διαρκέσει η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) 


Τουλάχιστον ακόμη μια δεκαετία θα διαρκέσει η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) - συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας - εκτιμούν Γερμανοί ειδικοί, σε έκθεση που συνέταξαν για λογαριασμό της Ένωσης, με τίτλο "Δέκα χρόνια απομόνωσης".

Οι ειδικοί από το Βερολίνο θεωρούν πως θα υπάρξει ένα μακρύ διάλειμμα τώρα που η Κροατία κατέστη το 28ο μέλος της "ευρωπαϊκής οικογένειας".

Στην ανάλυση των Γερμανών ειδικών σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τις χώρες της περιοχής, ο ενθουσιασμός για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ δεν έχει μειωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία έχουν επισημάνει την ανεπαρκή ωριμότητα ορισμένων υποψήφιων κρατών - μελών, αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει η Ένωση σε ό,τι αφορά το "κομμάτι" της διεύρυνσης, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Τονίζεται δε πως στην παρούσα φάση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η κυρίαρχη θέση είναι ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο από την πλευρά της Ένωσης να επιβαρυνθεί με "προβληματικές" υποθέσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, τη μελέτη "υπογράφουν" ο αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στο Βερολίο Αντρέα Ντεσπότ, οι Ντούσαν Ρέλιτς και Γκίντερ Σάιφερτ, επιστημονικοί συνεργάτες της ερευνητικές ομάδας "Εξωτερικές Σχέσεις ΕΕ" στο γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις και Ζητήματα Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...