Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Λ. Αυγενάκης: Προστασία των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία


Στα θλιβερά και απαράδεκτα επεισόδια σε ορθόδοξη εκκλησία στην Πρεμετή Αλβανίας, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και ζητά την προστασία των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του, «την Παρασκευή, 16 Αυγούστου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας, ακριβώς μία ημέρα μετά την εορτή της Παναγίας. Συγκεκριμένα, άνδρες ιδιωτικής εταιρείας security ενεργώντας για λογαριασμό του αλβανικού κράτους απομάκρυναν βιαίως τους κληρικούς και τους πιστούς της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής και παρεμπόδισαν την είσοδο προσκυνητών στο ναό με σκοπό να τον “σφραγίσουν.” Πέραν αυτών, διεπράχθησαν βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας, καθώς αφαιρέθηκαν ιερές εικόνες, κατασχέθηκαν λατρευτικά σκεύη από τον ιερό ναό και γκρεμίστηκε η καμπάνα του. Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών, και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στη πόλη του Αργυροκάστρου».

Οι προαναφερόμενες ενέργειες που έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, παραβιάζουν καταφανώς τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή και το κεκτημένο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεμπόδιστης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, καθώς και την αρχή του σεβασμού των ιερών χώρων. Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη απολύτου σεβασμού όλων των ιερών χώρων. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αλβανίας για την επιστροφή σε αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.


Ως εκ τούτου ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει ενημερωθεί επίσημα όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα ανωτέρω γεγονότα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την προστασία των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...