Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΕΕ: Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ περιμένουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Οι ελπίδες της ΠΓΔΜ θα διαψευστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα European Voice

Η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια ελπίζουν μέσα στους επόμενες οκτώ ημέρες να λάβουν την έγκριση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα European Voice οι ελπίδες της ΠΓΔΜ πως θα λάβει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (19η-20ή Δεκεμβρίου) είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι θα διαψευστούν και πάλι λόγω της αντίθεσης της Ελλάδας, καθώς ναυάγησαν οι τελευταίες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Η υποστήριξη προς την προσπάθεια ένταξης της Σερβίας φαίνεται κατά την European Voice να είναι εξασφαλισμένη, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν σαφώς τον Ιούνιο ότι βλέπουν στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών ένα βασικό μέσο για την εδραίωση της σημαντικής συμφωνίας που επετεύχθη τον Απρίλιο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την αυτονομία των Σέρβων της περιοχής. Στο Βελιγράδι υπάρχει ωστόσο κάποια απογοήτευση, καθώς ήλπιζε να ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες με την ΕΕ πριν από την σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία απαιτεί διακυβερνητική διάσκεψη, υπήρξε προϋπόθεση για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ώστε να διευθετήσουν πολλές λεπτομέρειες που δεν ρυθμίζονται στη συμφωνία του Απριλίου. Κύριο εμπόδιο τώρα θεωρούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Γερμανίας, αν και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Η Γερμανία έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι από τον Ιούνιο ότι ο Ιανουάριος είναι το πιο ρεαλιστικό χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό, σημειώνει η European Voice, είναι κατά πόσο η Αλβανία έχει κάνει αρκετά για να πείσει τα κράτη μέλη, ιδίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε σθεναρά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υποδεικνύοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τη νέα διακομματική συναίνεση σε ζητήματα κεντρικής σημασίας για την ατζέντα της ΕΕ, καθώς και την επιτυχημένη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο – οι πρώτες πλήρως ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Από την ανάληψη της εξουσίας, το Σεπτέμβριο, η νέα κυβέρνηση έχει διατηρήσει διάλογο με την αντιπολίτευση, έχει λάβει μέτρα κατά της διαφθοράς, έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία και τη Δευτέρα (9η Δεκεμβρίου), υπέγραψε συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Europol. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνδυάσει τις προσπάθειές της στο εσωτερικό με μια διπλωματική εκστρατεία, με ιδιαίτερη έμφαση στη Γαλλία, καταλήγει η εφημερίδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...