Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Εκλογές με χαρακτήρα ντέρμπι στη Βουλγαρία

Από τις 07.00, ώρα Ελλάδας, τα εκλογικά τμήματα στη Βουλγαρία άνοιξαν τις πύλες τους για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που όμως το αποτέλεσμά τους είναι πιθανόν να βυθίσει τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, υπό τη σκιά επίσης της εκτεταμένης υποψίας για καλπονοθεία.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20.00, ώρα Ελλάδος, και οι πρώτες εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος, με ψηφοφορίες έξω από τα τμήματα (έξιτ πολς) θα κοινοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που πραγματοποιείται με το σύστημα της απλής αναλογικής σε έναν γύρο, είναι εντελώς αβέβαιο. Σε χθεσινές σφυγμομετρήσει, το συντηρητικό κόμμα GERB του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και οι σοσιαλιστές (πρώην κομμουνιστικό κόμμα) του PSB φέρονται να διεκδικούν στήθος με στήθος την πρωτιά, με τον πρώην πρωθυπουργό και πρωταθλητή του καράτε να έχει το ελαφρό προβάδισμα.

Εν τούτοις, κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους και το ποσοστό που θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 εδρών.

Ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης συνεργασίας θα αποδειχθεί πλέον μία περιπετειώδης προσπάθεια, καθώς οι άλλες κομματικές παρατάξεις φαίνονται να διστάζουν να συμμαχήσουν με κάποιο από τα δύο αυτά κόμματα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας, το εθνικιστικό και ξενόφοβο κόμμα «Ατάκα» και το κεντρώο κόμμα «Βουλγαρία για τους Πολίτες» της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου Μεγκλένας Κούνεβα, αναμένεται να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 4% και να κατορθώσουν να αντιπροσωπευθούν στο Κοινοβούλιο.

Οι παλλαϊκές διαδηλώσεις, συχνά βίαιες, του περασμένου χειμώνα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ και την προκήρυξη εκλογών δύο μήνες πριν την αρχικά προβλεφθείσα ημερομηνία.

Η χθεσινή ανακοίνωση από την εισαγγελία της Σόφιας για την κατάσχεση 350.000 ύποπτων ψηφοδελτίων, τα οποία είχαν τυπωθεί στο τυπογραφείο που η κυβέρνηση είχε παραγγείλει την εκτύπωση όλου του υλικού για τη διεξαγωγή των εκλογών, προκάλεσε την αγανάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου και όξυνε περαιτέρω τις κομματικές εντάσεις.

Στη Βουλγαρία πρόκειται να μεταβεί ένας μεγάλος αριθμός παρατηρητών του ΟΑΣΕ προκειμένου να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Διάφορα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αφορούν εξαγορά ψήφων από φτωχούς πολίτες και κυρίως την κοινότητα των Ρομά, έχουν σπιλώσει την προεκλογική εκστρατεία.

Πάντως οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, θεωρείται δεδομένο, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική και σπατάλη χρημάτων. Οι εκλογές στη Βουλγαρία είναι και ένα σήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παρότι είναι σαφώς απασχολημένη με την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...