Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Σερβία: Εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2013


Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 2% για το 2013 αναμένει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Σερβίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αξιωματούχο του υπουργείου Μίλιτσα Μπίσιτς.

Η ίδια τόνισε ότι, ήδη είναι ορατά τα πρώτα σημάδια της ήπιας ανάκαμψης της οικονομίας, όπως η αύξηση των εξαγωγών και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2013 δεν είναι αρκετή για την σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013, η αξία των σερβικών εξαγωγών σημείωσε άνοδο 22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Η βιομηχανική παραγωγή, το ίδιο διάστημα, κατέγραψε αύξηση 5,2% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013, το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 1,9%, εξέλιξη που οδήγησε και επίσημα την οικονομία εκτός ύφεσης, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα επισκεφθεί το Βελιγράδι από τις 18 μέχρι και τις 21 Μαΐου και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.

Στις συνομιλίες των δύο πλευρών περιλαμβάνονται θέματα όπως οι μακροοικονομικές τάσεις, η υλοποίηση του σχεδίου προϋπολογισμού και η πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, χωρίς να ληφθεί δάνειο, δηλαδή μια νέα συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...