Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μετεκλογική αβεβαιότητα στη Βουλγαρία

Μόλις μίας έδρας για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπολείπεται η πιθανή συνεργασία Σοσιαλιστών με το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, τεκμαίρεται από τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, που δημοσιεύονται σήμερα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η πρώην κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία GERB συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% εξασφαλίζοντας 97 έδρες, οι Σοσιαλιστές έπονται με 26,6% και 84 έδρες, το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας ΜRF συγκεντρώνει 11,3% και καταλαμβάνει 36 έδρες, ενώ το εθνικιστικό Ατάκα με 7,3% εκλέγει 23 βουλευτές.

Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες, όμως έχει λίγες ελπίδες να κυβερνήσει, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν επιθυμούν να συνεργασθούν μαζί της, ιδίως μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της καταρράκωσης του επιπέδου ζωής των πολιτών που εξανάγκασαν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί. Επιπλέον, η φήμη της κυβέρνησης έχει κηλιδωθεί από τις καταγγελίες για απόπειρα καλπονοθείας.

Οι Σοσιαλιστές έχουν εκφράσει την επιθυμία να παράσχουν στήριξη σε μία τεχνοκρατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εργασθεί για την άνοδο του επιπέδου ζωής στη χώρα, που σήμερα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Όμως στην προσπάθειά τους αυτή θα χρειασθεί να πείσουν είτε το εθνικιστικό κόμμα Ατάκα, ή το κόμμα της μειονότητας MRF, είτε να προσελκύσουν μεμονωμένους βουλευτές από το GERB, ή το Ατάκα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...