Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βρυξέλλες: Συνεχίζονται οι συνομιλίες των Ντάτσιτς- Θάτσι


Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες των πρωθυπουργών Ί. Ντάτσιτς και Χ. Θάτσι για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων.

Ικανοποίηση εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον για το χθεσινό γύρο συνομιλιών με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Οι συνομιλίες με στόχο να επιτευχθεί συναίνεση και να υπάρξουν «ορατά βήματα» από το Βελιγράδι και την Πρίστινα στην εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεών τους συνεχίζονται και σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένη που οι δύο πρωθυπουργοί Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο» αναφέρει η κ. Άστον σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ από το γραφείο της.

Η κ. Άστον τονίζει ότι δεν αμφιβάλλει ότι οι δύο πλευρές είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας της 19ης Απριλίου και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν, το προηγούμενο διάστημα, οι ομάδες για την εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας, αλλά μετά από δύο συσκέψεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν ένα σχέδιο υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Για να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο, βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή της, ανέφεραν στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug πηγές από τη σερβική αντιπροσωπεία.

Κεντρικό θέμα στις χθεσινές συνομιλίες των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι με την κ. Άστον ήταν οι δομές ασφάλειας και το δικαστικό σύστημα στο βόρειο Κόσοβο.

Εμπόδιο στις συνομιλίες αποτελεί το τι θα γίνει με τις δομές αυτές έως τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Θέση της αντιπροσωπείας της Πρίστινας είναι ότι οι δομές πρέπει να διαλυθούν, αλλά το Βελιγράδι επιμένει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία θεσμικού κενού.

Πάντως, πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν ότι είναι πιθανόν οι δύο πρωθυπουργοί να συναντηθούν ακόμη μία φορά στις Βρυξέλες προτού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει, στις 28 Ιουνίου, για το θέμα της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...