Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Σκόπια: Το 11% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat, σύμφωνα με τα οποία... περίπου 230.000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ ή το 11% του πληθυσμού, εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την περίοδο 1998-2011.

Η είδηση αυτή προβάλλεται ιδιαίτερα από μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία επισημαίνουν ότι η εγκατάλειψη της χώρας από τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών της, πρέπει να σημάνει συναγερμό και να προβληματίσει σοβαρά.

Κοινωνιολόγοι ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η εγκατάλειψη της χώρας από το 11% του πληθυσμού της οφείλεται κυρίως στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 15 χρόνια και στην πεποίθηση που επικρατεί ότι η «στασιμότητα» αυτή θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια.

Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μεταναστεύει είναι νέοι, οι οποίοι είτε δεν μπορούν να βρουν εργασία στην ΠΓΔΜ και να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση, είτε φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αναδειχθούν. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό ανεργίας στους νέους φθάνει το 60%.

Ο βασικός αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) σημειώνει ότι η «φυγή των νέων έχει καταστεί, δυστυχώς, η μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους από την μιζέρια και την απόγνωση στη χώρα».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο μοναδικός δρόμος για να «σταματήσει το τσουνάμι που απειλεί να αφανίσει τη χώρα» είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ώστε να καταστεί αυτή μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ηγεσίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και του Κοσόβου έχουν αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη και η προοπτική των χωρών τους εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνουν όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους πορεία και προβαίνουν στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ η οποία, όπως σημειώνει ο αρθοργράφος, «αρνείται να προβεί σε συμβιβασμούς και διακυνδυνεύει να απωλέσει μία ακόμη ιστορική ευκαιρία».

Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν υπήρξε καμία αναφορά ή σχόλιο για τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποίησε η Eurostat, ενώ οι Αρχές της ΠΓΔΜ δεν διαθέτουν στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών της χώρας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τους 230.000 πολίτες της ΠΓΔΜ που εγκατέλειψαν τη χώρα το διάστημα 1998-2011, οι 170.000 μετανάστευσαν σε χώρες της Ε.Ε και κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Ο αριθμός των 230.000 κατοίκων που εγκατέλειψαν την ΠΓΔΜ προσδιορίζεται στη βάση όσων έχουν προσωρινή άδεια διαμονής σε χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί ακόμη κάτοικοι της ΠΓΔΜ που διαμένουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διευθετήσει την παραμονή τους.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...