Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Τίρανα: Η πρώτη δημοσκόπηση αναδεικνύει νικητή τον συνασπισμό του Ράμα

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές της 23 Ιουνίου στην Αλβανία φέρει ως νικητή τον Αριστερό Συνασπισμό,του Έντι Ράμα έναντι του Συνασπισμού της Δεξιάς, του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing, για λογαριασμό της τηλεόρασης ORA News, αν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου διεξάγονταν σήμερα, το 46% των πολιτών θα ψήφιζε τον Αριστερό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSSH) του Έντι Ράμα, και το 44% θα ψήφιζε τον Συνασπισμό της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDSH) του Σαλί Μπερίσα.

Η ερώτηση αφορούσε στην προτίμηση του εκλογικού σώματος σε κάποιον από τους δύο συνασπισμούς, που έχουν διαμορφωθεί. Ωστόσο, στην ερώτηση για την προτίμηση των ψηφοφόρων σε κάποιο από τα κόμματα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρό προβάδισμα κατά 1%, για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει την προτίμηση του 37% του εκλογικού σώματος, έναντι ποσοστού 36% του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην ίδια ερώτηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI), το οποίο εντάσσεται στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,5% και το Υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρομαύρη Συμμαχία (AKZ) 4,8% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει να περάσει το "κατώφλι" της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές πρέπει να εξασφαλίσει 5% των ψήφων για να κερδίσει μία έδρα.

Αντίθετα όταν κατεβαίνει ως μέλος ενός συνασπισμού χρειάζεται μόνο των 3% των ψήφων. Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που αθροιστικά φαίνεται να εκφράζουν το 16,7% του εκλογικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...