Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

«Θησαυροί από τα ελληνικά μουσεία» ταξιδεύουν στη Βουλγαρία

Το Regional Archaeological Museum, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας
Η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums» εγκαινιάζεται την  Πέμπτη στο Regional Archaeological Museum, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.

Η έκθεση στη Φιλιππούπολη συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου του 2013, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου θα παραμείνει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Φιλιππούπολη.

Για πρώτη φορά εκτίθενται στη Βουλγαρία 195 μοναδικά έργα της αρχαιότητας.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιασθούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Στην έκθεση εκτός από τις συλλογές του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζονται και έργα από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία του Κεραμεικού, της Αρχαίας Αγοράς, των Δελφών, της Θήβας, της Λαμίας, του Άργους, καθώς και από τις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελάτειας και Διστόμου.

Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων.

Τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν οι δρ. Μαρία Λαμπρινού, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, προϊσταμένη υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ιονίων Νήσων, Βασιλική Δρούγκα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Σταμάτης Ζάννος, Μουσειογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...