Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέα έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα του 2004 ξεκινά στην ΠΓΔΜ

Boris Trajkovski, former president of the Repu...
Image via Wikipedia
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου το φάκελο για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος το 2004, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας εξέτασε και υιοθέτησε σχετική έκθεση που παρήγγειλε η κυβέρνηση και αποφάσισε να μεταβιβάσει την έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται αποδεικτικά στοιχεία για το αεροπορικό δυστύχημα, στη Γενική Εισαγγελία της χώρας για περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα επιδώσει την έκθεση αυτή και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θα ζητήσει από τις βοσνιακές αρχές τη διενέργεια νέας έρευνας για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Εννέα άτομα που επέβαιναν στο κυβερνητικό αεροπλάνο της ΠΓΔΜ- ο Μπόρις Τράικοφσκι, έξι συνεργάτες του και τα δύο μέλη του πληρώματος- σκοτώθηκαν το Φεβρουάριο του 2004, όταν το αεροπλάνο συνετρίβη μέσα σε πυκνή ομίχλη, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Μόσταρ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, όπου μετέβαινε ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ προκειμένου να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα των βοσνιακών αρχών και της δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε από εσφαλμένους χειρισμούς του πληρώματος κατά την προετοιμασία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Μόσταρ.

Η έκθεση που εξέτασε και υιοθέτησε χθες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών και σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων, περιέχει νέα στοιχεία για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος και διαφοροποιείται από το επίσημο πόρισμα των βοσνιακών αρχών.

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα προωθήσει την έκθεση αυτή που υιοθέτησε στις επιτροπές νομικών θεμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στον Ελβετό βουλευτή Αντρέας Γκρος, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος προέδρου της ΠΓΔΜ και είχε συντάξει έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι το δυστύχημα οφείλεται σε δολιοφθορά και ότι στην ουσία ο Μπόρις Τράικοφσκι δολοφονήθηκε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...