Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Απροθυμία για λύση του Σκοπιανού καταλογίζει στην Ελλάδα ο Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτεται την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα και σημείωσε ότι «μένει να διαπιστωθεί με ποιον θα συναντηθεί στην Αθήνα και εάν οι εκεί συνομιλίες θα έχουν κάποια ουσία».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτεται την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα και σημείωσε ότι «μένει να διαπιστωθεί με ποιον θα συναντηθεί στην Αθήνα και εάν οι εκεί συνομιλίες θα έχουν κάποια ουσία».
Ο κ. Γκρούεφσκι επισήμανε πως δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, για συνάντηση, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ενδεικτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Επανέλαβε, δε, τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα τού ονόματος.
«Απλά, στην Ελλάδα δεν θέλουν να το λύσουν και όταν κάποιος δεν θέλει να λύσει το ζήτημα, δεν θέλει ούτε συναντήσεις, τις πραγματοποιεί εάν επιβάλλεται, δεν θέλει ούτε να τον επισκεφθεί ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και τον δέχεται εάν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Έτσι, η Ελλάδα σαφώς δείχνει ότι θέλει να καθυστερήσει η επίλυση αυτού του προβλήματος, δηλαδή να μην επιλύεται», είπε.
Σύμφωνα με τον Ν. Γκρούεφσκι, η ελληνική αυτή «θέση» δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την περιοχή.
«Αφενός στην Ελλάδα κάνουν λόγο για την Ατζέντα 2014, δηλαδή ότι δήθεν θα εντάξουν όλες τις χώρες των Βαλκανίων στην ΕΕ, αφετέρου παρεμποδίζουν απόλυτα την ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάνοντας έτσι ζημία και στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και σε αυτούς τους ίδιους. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος, αλλά ο χρόνος θα αποδείξει ότι βλάπτουν όλη την περιοχή» υποστήριξε.
Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε εδώ και έναν χρόνο ανοικτή πρόσκληση για επίσκεψη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ωστόσο, όπως ισχυρίσθηκε «αντιμετώπιζε προβλήματα για να αποσπάσει τη συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς».
«Μετά από πολλή επιμονή και πιθανότατα μετά από πολλές πιέσεις εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα αλλά και δικές μας δημόσιες εκκλήσεις, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να αποδεχτεί την επίσκεψη του κ.Νίμιτς... Εάν παρατηρήσουμε τα βήματα που έκανε μέχρι τώρα η Ελλάδα, δηλαδή την αποφυγή συναντήσεων και την παρεμπόδιση της διαδικασίας προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», ανέφερε ακόμη.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στα Σκόπια και την Τετάρτη 22 του μηνός στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...