Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Την βοήθεια της Μέρκελ ζητά ο Νίκολα Γκρουέφσκι

Την βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ ζητά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, σε ταξίδι που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, προκειμένου η καγκελαρία να συνδράμει στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt» ο Νίκολα Γκρουέφσι προβλέπει πως το ζήτημα θέλει αρκετά χρόνια ακόμη για να λυθεί, ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την είσοδο των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, διότι όπως υποστηρίζει, έχουν το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος τους, μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε, καλωσήρθατε στο Βερολίνο. Τι σας φέρνει εδώ;
Επιζητώ τη στήριξη της καγκελαρίου στο πιο σημαντικό εθνικό μας διακύβευμα.
Το οποίο είναι;
Λόγω της διαμάχης για το όνομα η ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα διαρκέσει πολύ. Για αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας καθώς και για την εξομάλυνση της κατάστασης στα δυτικά Βαλκάνια.
Πως το εννοείτε; Στη Γερμανία λέμε ότι το όνομα είναι «ήσσονος σημάσιας».
Μα εδώ πρόκειται για την ταυτότητά μας. Η Ελλάδα αμφισβητεί το δικαίωμά μας να ονομαζόμαστε έτσι όπως εμείς κρίνουμε σωστό και αναγκαίο: Μακεδονία. Έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο κατόπιν μιας μακράς και ενδελεχούς διαδικασίας που διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια έλαβε την απόφαση ότι έχουμε το δικαίωμα να προσχωρήσουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς υπό το όνομα που έχουμε επιλέξει μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με την ιστορία μας.
Έχετε δώσει στο αερδορόμιο των Σκοπίων το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι Έλληνες ονομάζουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εδώ και χρόνια έχουν αποδεχθεί ότι η χώρα ονομάζεται Μεγάλη Βρετανία, ονομασία που προέρχετα από το αρχαίο όνομα της Βρετάνης, και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Μπορεί κάποιος να παραδειγματιστεί από αυτό;
Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο.
Στην Ελλάδα υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης. Έχει αλλάξει κάτι υπό την κυβέρνηση τεχνοκρατών του καθηγητή Παπαδήμου, ο οποίος προέρχεται από την ΕΚΤ και θεωρείται ρεαλιστής;
Δυστυχώς πρέπει να δώσω αρνητική απάντηση στην ερώτησή σας. Ο καινούριος πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Προφανώς έχει αρκετά άλλα πρόβλήματα. Σε αυτό το θέμα δεν κινείται τίποτα. Ωστόσο ελπίζουμε και επιμένουμε.
Υπάρχει κάποιο Σχέδιο Β; Ίσως κάποια άρρητη προσπάθεια μεσολάβησης;
Οι Αμερικανοί έχουν προσπαθήσει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της βαλκανικής πολιτικής τους, δυστυχώς χωρίς επιτυχία. Υπήρξε επίσης επικοινωνία μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κάποια επιτυχία δεν διαφαίνεται.
Και η Γερμανία;
Το ζήτημα δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης.
Πώς είναι οι οικονομικές σχέσεις σας με την ΕΕ;
Όπως και στο παρελθόν πρωταρχικό εθνικό μας συμφέρον είναι να προσχωρήσουμε στην ΕΕ και να κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γίνει αυτό το μοιραίο βήμα.
Δεν πρόκειται για μια δυσανάλογη κατάσταση; Από τη μία πλευρά το ζήτημα του ονόματος και της αξιοπρέπειας που μπλοκάρει τα πάντα και από την άλλη τα οικονομικά ζωτικά συμφέροντα της Δημοκρατίας σας;
Όσον αφορά στο ζήτημα του προσδιορισμού μας, της εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό.
Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση;
Πέντε χρόνια; Ίσως και περισσότερο.
Και τι κάνει η Γερμανία;
Η Γερμανία αποτελεί εμπορικό μας εταίρο. Εξάγουμε όλο και περισσότερο κρασί, αγροτικά προϊόντα, μέταλλα καθώς επίσης και υφάσματα, καθώς είμαστε μια χώρα με χαμηλά ημερομίσθια.
Και οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα;
Βρίσκονται στην τρίτη θέση. Παρατηρούμε ωστόσο ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις από τη δική μας πλευρά των συνόρων. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω των χαμηλών μισθών αλλά κυρίως επειδή δεν έχουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ανέκαθεν εμπόδιζαν στη γειτονική μας προς νότο χώρα τη δημιουργία επιχειρήσεων και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...