Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

H Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας

Stavros_DIMAS_02
Stavros_DIMAS_02 (Photo credit: wwf_france)
"Ενόψει της συζήτησης την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες, από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της σερβικής υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα επιθυμεί να τονίσει για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Σερβίας και τάσσεται υπέρ της αναγνώρισής της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ικανοποίησή της, διότι όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ συντάσσονται πλέον με αυτή την άποψη".

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και επισημαίνεται:

"Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να προωθήσει την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Σερβία έχει ήδη πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, ώστε να ανταποκρίνεται στα πολιτικά κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η εποικοδομητική συνεργασία της με το Διεθνές Δικαστήριο για τη πρώην Γιουγκοσλαβία και η ανάπτυξη του διαλόγου της με την Πρίστινα δείχνουν ότι αποτελεί ένα παράγοντα προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική.

Η Ελλάδα τρέφει ειλικρινή αισθήματα φιλίας προς τον σερβικό λαό, τον οποίο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και πιστεύει σταθερά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Άλλωστε, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα και θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια προς την κατεύθυνση αυτή εν όψει και της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...