Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ: Λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ανοίγει την πόρτα στην ΕΕ

Την  υποστήριξή της στην επιθυμία της ΠΓΔΜ να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι.

Η καγκελάριος απηύθυνε ακόμη έκκληση σε Αθήνα και Σκόπια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης και επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

«Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να διευθετηθεί. Για αυτό και εγώ θα συνέχιζα οπωσδήποτε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και θα προσπαθούσα να βρω μια λύση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε όλοι συνηθισμένοι στους συμβιβασμούς, διαφορετικά η Ένωση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει», επισήμανε η Καγκελάριος.

Επισήμανε ωστόσο ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις αν δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι», ενώ και στην περίπτωση της ένταξης στη Συμμαχία έχει τεθεί ως όρος η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε συγκεκριμένα ότι στον τομέα του δικαίου και της διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών μπορούν να γίνουν ακόμη αρκετά στην πΓΔΜ.

Από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να υποβάλει νέα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Μάιο στο Σικάγο. Από τη Σύνοδο περιμένει μία θετική απάντηση.

Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά προκειμένου να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις ενώ σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια.

«Πρακτικά η "Μακεδονία" είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, όπως αυτή του Αφγανιστάν.

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης χαρακτηρίζοντας για μία ακόμη φορά την διαφορά για το όνομα «εικονική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...