Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Βουλγαρία: 18 τραυματίες από τις συμπλοκές στη Σόφια

Δεκαοχτώ ελαφρά τραυματίες, εννέα από τους οποίους νοσηλεύονται στην κλινική πρώτων βοηθειών «Πιρογκόφ» και σε άλλες ιατρικές μονάδες είναι το αποτέλεσμα των συμπλοκών μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών τη νύχτα στο κέντρο της Σόφιας.

Οι ταραχές ξέσπασαν την 40η ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όταν οι διαδηλωτές αποφάσισαν να προσχωρήσουν σε πολύωρη «πολιορκία» του Κοινοβουλίου.

Βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι της Βουλής αποχώρησαν στις τέσσερις τα ξημερώματα από το κτίριο, όταν τελικά αστυνομία και χωροφυλακή απομάκρυναν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές για να παρεμποδίσουν την έξοδό τους και κατέστη δυνατή η…εκκένωση του «ναού της βουλγαρικής Δημοκρατίας».

Προηγουμένως, γύρω στις 10 το βράδυ, οι διαδηλωτές κατάφεραν να ματαιώσουν την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να απομακρύνουν τους πολιορκημένους βουλευτές με λεωφορείο. Το λεωφορείο έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες και με σπασμένο τζάμι επέστρεψε πίσω. Το… κυλικείο του Κοινοβουλίου έπιασε έκτακτη νυχτερινή βάρδια, ώστε να εξυπηρετήσει τα «πολιορκημένα» μέλη των διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τους τρεις αρμόδιους υπουργούς, που συμμετείχαν στη συζήτηση για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών κατήγγειλαν τους αστυνομικούς για απρόκλητη χρήση βίας και ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ υποστήριξε ότι «ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν άτομα, τα οποία εκδήλωναν αυξημένη επιθετικότητα και ότι επεδίωξαν σκόπιμα συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, με συνέπεια να τραυματιστούν και πολλοί αστυνομικοί».

Οι νυχτερινές ταραχές έγιναν αφορμή η Βουλγαρία να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...