Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Βουλγαρία : «Ανυπόφορη» η κατάσταση για το 72% του πληθυσμού

Οι πολίτες της Βουλγαρίας, οι οποίοι διαδηλώνουν από τις αρχές της χρονιάς εναντίον της φτώχειας και της διαφθοράς, θεωρούν «ανυπόφορη» την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα τους κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα, ένα ποσοστό 72%, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Open Society η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ εξαετίας και είναι αυξημένο κατά 15 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα η οποία διεξήχθη από την 5η ως την 16η Ιουλίου σε δείγμα 1.155 προσώπων. Λιγότερο από ένα 2% των ερωτηθέντων είπε ότι θεωρεί «φυσιολογική» την κατάσταση και ένα 22% τη χαρακτήρισε «υποφερτή».

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση, ένα 63% απάντησε ότι θεωρεί πως επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ ένα 37% εκτίμησε πως θα συνεχίσει να χειροτερεύει.

Περίπου το 40% των Βούλγαρων εμπιστεύεται περισσότερο τους ευρωπαϊκούς από ό,τι τους βουλγαρικούς θεσμούς. Ένα 70% δηλώνει ικανοποιημένο που η χώρα του είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι έτσι έχει την δυνατότητα να εργάζεται στα κράτη μέλη της, να ταξιδεύει χωρίς περιορισμούς και να βασίζεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από την άλλη, το 67% δηλώνει πως αντιτίθεται στην υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία.

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, στο πλαίσιο της οποίας το βουλγαρικό νόμισμα, το λεβ, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, κάτι που θεωρείται πως αποτελεί ένα μέσο διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας, υποστηρίζεται από ένα 56% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μια μελέτη του συνδικάτου KNSB η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, ένα 51,7% των νοικοκυριών στη χώρα –ή περίπου 3,7 εκατ. πρόσωπα– ζουν με ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα 310 λέβα (158 ευρώ) κατ' άτομο, πολύ κάτω από τα 566,63 λέβα (290 ευρώ) που θεωρείται ότι είναι αναγκαία για μια «φυσιολογική» ζωή, ένα ποσό το οποίο καταφέρνει να εξασφαλίζει μόλις το 13,4% των νοικοκυριών.

Οι Βούλγαροι εμφανίζονται διχασμένοι έναντι της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Πλάμεν Ορεσάρσκι, η οποία υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές και την παραίτηση της οποίας ζητούν οι άνθρωποι οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά στη Σόφια εδώ κι ενάμιση μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Open Society. Ένα 37,5% εξ όσων ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παραίτησης της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται ότι είναι «μια μαριονέτα της ολιγαρχίας», ενώ ένα ακριβώς ίσο ποσοστό απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της θητείας της κυβέρνησης αυτής και ένα 25% είπε ότι θέλει οι επόμενες εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014. Το κοινοβούλιο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μόλις ενός 10% του πληθυσμού.

Στις επικείμενες εκλογές, το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και οι Σοσιαλιστές φέρονται να συγκεντρώνουν αντίστοιχα 23,4% και 22,1%, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Open Society. Εντούτοις, μια έρευνα του ινστιτούτου Sova-Harris δίνει στους σοσιαλιστές το προβάδισμα, αλλά με μόλις 19,3%, έναντι ενός 16,9% για το GERB.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...