Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Νέο γύρο συζητήσεων με Νίμιτς για το Σκοπιανό προανήγγειλε ο Βενιζέλος

«Δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωαταλαντική συμμετοχή τον Σκοπίων αλλά όλη η δέσμη κριτηρίων»

Νέο γύρο συνομιλιών για το Σκοπιανό στις αρχές Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον κ. Μάθιου Νίμιτς ενώ για τη σχέση Ελλάδας - ΠΓΔΜ είπε «υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική της συμμετοχή» και εξήγησε ότι «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωαταλαντική συμμετοχή τον Σκοπίων αλλά όλη η δέσμη κριτηρίων. Το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, των συμβάσεων και η καλή γειτονία». Ανέφερε δε ότι « Επανήλθαμε στην πρόταση να συνάψουμε μνημόνιο αλληλοκατανόησης που τοποθετεί τις σχέσεις μας στην παρούσα φάση. Η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος γείτονας και εταίρος και η μοναδική πύλη εισόδου των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές συμμαχίες».

Πέραν αυτών, ο υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο ευρωκοινοβούλιο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «για εμάς, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, δεύτερη μετανάστευση και ασφάλεια, τρίτη οικονομική πολιτική, τέταρτη – στην πραγματικότητα πρώτη – η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (περιβάλλον, θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ στην Μεσόγειο κλπ)

Τέλος, επεσήμανε ότι στην συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, έθεσε το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη με τους βουλευτές να ζητούν από τον υπουργό να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις εληνοτουρικές σχέσεις και τις μειονότητες, τις κατοχικές αποζημιώσεις και τα σενάρια περι σχεδίου Ανάν ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...