Λόγω της προσπάθειας του προέδρου Πλέβνελιεφ να εμφανιστεί στο ρόλο του «ρυθμιστή του πολιτεύματος».
Άμεσα αρνητικά αποτελέσματα έφερε, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια των Βούλγαρων αναλυτών, η προσπάθεια του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ να εμφανιστεί στον ρόλο του «πατέρα του έθνους», του ειρηνοποιού και του «ρυθμιστή του Πολιτεύματος» απευθύνοντας έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Σόφια, όπου οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται 22 μέρες τώρα.Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κύριο αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική αύξηση του κοινωνικού διχασμού αλλά και της πολιτικής πόλωσης στη χώρα. Όπως και η εξέλιξη του «ψυχρού πολέμου», που επικρατούσε μέχρι τώρα στις σχέσεις του κ. Πλέβνελιεφ με τις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, σε ανοιχτή «θερμή» αντιπαράθεση με τα συμπολιτευόμενα κόμματα.
Η αντιπαράθεση αυτή προοιωνίζεται από δύσκολη έως αδύνατη τη συγκατοίκηση του προέδρου με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.Ο Βούλγαρος πρόεδρος κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς τον τελευταίο στο διάγγελμα του προς το έθνος, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, για «πολιτική αδιαντροπιά», όπως είπε, επειδή ο κ. Ορεσάρσκι προβάλλει, πάντα σύμφωνα με τον πρόεδρο, το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθεροποίησης της εθνικής οικονομίας και επίλυσης των σοβαρότερων προβλημάτων των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ως πρόσχημα για να μείνει στην εξουσία, αντί να υποβάλει την παραίτηση του, όπως είχε συστήσει εμμέσως ο κ. Πλέβνελιεφ, όταν παραλλήλισε τις διαμαρτυρίες στη Σόφια τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου με το κύμα αγανάκτησης εκατοντάδων χιλιάδων απεγνωσμένων από τη φτώχια κατοίκων που εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκάλεσε το διάγγελμα δια του οποίου «ο κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ για άλλη μια φορά απέδειξε, ότι δεν είναι πρόεδρος όλων των Βούλγαρων», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα.
«Ο κ. Πλέβενελιεφ επέδειξε εκ νέου ότι δεν ακούει τη φωνή όλων των Βούλγαρων αλλά των κομματικών του «αφεντικών», με συνέπεια να ταυτίζει απολύτως την πολιτική στάση του με εκείνη της «θορυβώδης μειοψηφίας», δήλωσε προς το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT η Μανόλοβα, βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ). Υπενθύμισε, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι το 60 % των Βούλγαρων δεν θέλουν νέες πρόωρες εκλογές ενώ υπέρ των εκλογών φέτος ή του χρόνου τάσσονται 27 % περίπου των ψηφοφόρων.
Με την ανοιχτή ή έμμεση υποστήριξη της πολιτικής εκστρατείας του κόμματος ΓΕΡΜΠ για νέες εκλογές, «ο πρόεδρος έχασε κάθε ευκαιρία να γίνει διαιτητής και ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
«Ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ ανέλαβε οικειοθελώς τα καθήκοντα του εκπρόσωπου Τύπου του ΓΕΡΜΠ με το διάγγελμα», το οποίο μετέδωσαν απευθείας τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας, σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) Κάμεν Κωνσταντίνοφ.
Ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίδεροφ ανήγγειλε, ότι το κόμμα «Ατάκα» θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις για καθαίρεση του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ «επειδή απευθύνει εκκλήσεις διχασμού των Βούλγαρων, ενώ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους», όπως είπε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θέλει να σχολιάσει «ούτε θετικά, ούτε αρνητικά το διάγγελμα του κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ για να μην πούνε αμέσως μερικοί, ότι εκείνος είναι πρόεδρος του ΓΕΡΜΠ. Αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε κακό για το υπέροχο, πράγματι, διάγγελμα του». Σε άλλα σημεία της συνέντευξης-μαμούθ του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, κατά την οποία ο αρχηγός του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος ζήτησε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι και νέες εκλογές το ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε τον κ. Πλέβνελιεφ «γνήσιο δημοκράτη» και «πολύ σωστό άνθρωπο».
Ερωτηθείς γιατί συνεχίζεται η απουσία του ΓΕΡΜΠ από τη Βουλή σχεδόν ένα μήνα τώρα, ο κ. Μπορίσοφ υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών του από την προκλητική συμπεριφορά και τις βίαιες ενέργειες των εθνικιστών του «Ατάκα».
Στο μεταξύ, η συντονισμένη και κατά τα φαινόμενα έντονη πολιτική επίθεση του ΓΕΡΜΠ και του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ εναντίον του εθνικιστή Βόλεν Σίδεροφ --ο οποίος δίνει πολλές αφορμές για κριτικές εναντίον του με μια σειρά από θεαματικές ακραίες ενέργειες, που χαρακτηρίζουν την πολιτική συμπεριφορά του «Βούλγαρου Ζαν Μαρί Λεπέν», κατά τον πρότυπο που ακολουθεί ο κ. Σίδεροφ εξαρχής της ταραχώδης πολιτικής πορείας του– έγινε αφορμή η αντίπαλη παράταξη να απευθύνει αιχμές για «πολιτική υποκρισία» όχι μόνο ενάντια στους δύο Βούλγαρους πολιτικούς αλλά και στην ευρωπαϊκή «πολιτική οικογένεια» του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ.
«Όταν η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Μπορίσοφ παρέμεινε στην εξουσία επί δύο ολόκληρα χρόνια, στηριζόμενη στο κοινοβουλευτικό δεκανίκι της φανερής, απροκάλυπτης, επίσημης και δημόσιας υποστήριξης του 'Ατάκα', τότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ) δεν έβγαλε τσιμουδιά, ενώ τώρα «ξύπνησε» και φωνάζει για τους κινδύνους της ξενοφοβίας και του αντιευρωπαϊσμού των Βούλγαρων εθνικιστών, ώστε να έχει πρόσχημα να στηρίξει επίσημα την εκστρατεία του ΓΕΡΜΠ για νέες εκλογές και πολιτική ρεβάνς», σχολίασε η έγκυρη αναλυτής Βελισλάβα Ντάρεβα, γνωστή δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΒΣΚ, σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση προ της ημερήσιας διατάξεως των εξελίξεων στη Βουλγαρία στην Ευρωβουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας της ομάδας του ΕΛΚ.
«Ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ θα έπρεπε να θυμάται ότι ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του ΓΕΡΜΠ ο ίδιος επιβίωσε πολιτικά τουλάχιστον δύο προτάσεων μομφής χάρη στις ψήφους του 'Ατάκα'», πρόσθεσε η Βουλγάρα αναλυτής στο σημερινό της σχόλιο στο κανάλι «Νέα Τηλεόραση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.