Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σίριαλ διαρκείας η ονομασία των Σκοπίων

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της στήριξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ , αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις του Matthew Nimetz με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

«Με ποιο τρόπο θα φτάσουμε σε λύση, εάν η μια πλευρά αρνείται να μετακινηθεί;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων, αυτή τη στιγμή, κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί πρόοδο -πράγμα που δεν ισχύει- ενώ την ίδια στιγμή διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ, εδώ και 17 χρόνια, δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις της.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, στηρίζει την εντολή του κ. Νίμιτς και επιθυμεί την επίτευξη προόδου και την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο,τιδήποτε άλλο είδε το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια είναι ψευδές. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να συμβαίνει. Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανώνυμες διαρροές στα Σκόπια, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι επιβοηθητικό στις προσπάθειες που κάνουμε εμείς για πρόοδο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση στα Σκόπια να πάρει θέση και να μας πει με ποιο τρόπο προτίθεται να συνεχίσει».

Επίσης, υπενθύμισε ότι λίγες ημέρες πριν από την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι είχε χαρακτηρίσει τις διαπραγματεύσεις «χάσιμο χρόνου», ενώ, παράλληλα, ο κ. Δελαβέκουρας έκανε λόγο για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης» που κάθε άλλο παρά βοηθάει στην επίτευξη λύσης.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας, καθώς πιστεύει ότι είναι προς όφελος, όχι μόνο δικό της αλλά και δικό μας και ολόκληρης της περιοχής, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις προθέσεις του κ. Γκρούεφσκι και της κυβέρνησης των Σκοπίων, καθώς, όπως ανέφερε, όταν εξεδόθη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας του στην ενταξιακή διαδικασία, αντί να μελετήσει σοβαρά όλα αυτά τα ελλείμματα τα οποία προκαλούν ανησυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους εταίρους μας και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκείνος επέλεξε πάλι να ρίξει το θέμα στο ζήτημα της ονομασίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...