Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ρόχαν: H σερβική πορεία της Ε.Ε. «περνάει» από το Κόσοβο

English: Independence celebration in Pristina,...
Image via Wikipedia
Η Σερβία δεν θα μπορέσει να γίνει τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κόσοβο, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Άλμπερτ Ρόχαν.
«Το θέμα της αναγνώρισης θα παραμείνει ανοιχτό και θα ανακινηθεί, όταν, μια μέρα, η Σερβία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, γι’ αυτό χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, η Σερβία δεν θα μπορέσει να γίνει τμήμα της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Ρόχαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Free Europe».
Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του διαμεσολαβητή της ΕΕ, στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Ρόμπερτ Κούπερ ότι «κανένας θα αναγκάσει τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο», ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή είπε ότι κανένας δεν αναμένει η Σερβία να αναγνωρίσει τώρα το Κόσοβο και ότι ο διάλογος αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών.
«Εκείνο που μπορεί να αναμένεται τώρα από τη Σερβία είναι να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κόσοβο, να καταστήσει δυνατές συμφωνίες, οι οποίες στο παρελθόν ήταν αδύνατες» υπογράμμισε ο Αυστριακός διπλωμάτης.
Αναφερόμενος στις προσδοκίες από τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρόχαν εκτίμησε ότι πρόκειται για «θετική διαδικασία», αλλά ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν αποτελέσματα και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες.
«Δεν είναι αναγκαίες μόνον οι συμφωνίες, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται» τόνισε.
Ο κ. Ρόχαν εκτίμησε ότι «η Σερβία πρέπει να επιτρέψει στο Κόσοβο να συμμετέχει σε περιφερειακές πρωτοβουλίες» και προέβλεψε ότι ο τερματισμός της «επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου» αναμένεται στο τέλος του 2012.
«Νομίζω ότι θα λάβει τέλος η επιτήρηση, στο τέλος του έτους, όταν θα κλείσει το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο» σημείωσε.
Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι η μοναδική αποδεκτή λύση για το βόρειο Κόσοβο είναι το σχέδιο Αχτισάαρι.
«Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στη σερβική κοινότητα να διαχειρίζεται τα θέματά της εντός των νόμιμων δομών του Κοσόβου. Αν οι δήμοι στο βορρά εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους δήμους στο Κόσοβο, τότε θα έχουν μια λίγο-πολύ αυτόνομη ζωή εντός των νόμιμων δομών του Κοσόβου. Θα μπορούν να διατηρήσουν δεσμούς με τους σερβικούς θεσμούς, να λαμβάνουν μισθούς απ' αυτούς, να εφαρμόζουν τα σχολικά προγράμματα στη σερβική γλώσσα» υπογράμμισε ο κ. Ρόχαν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...