Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Διαδοχικές συναντήσεις Μ. Νίμιτς με αντιπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ - Δηλώσεις Βασιλάκη

Χωριστές και διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, έχει ο Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την περιοχή μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ατυχείς» και «μη υποβοηθητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ότι είναι «χάσιμο χρόνου» οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ανέφερε ότι από την αρχή συμφωνήθηκε ότι οι συναντήσεις «είναι διερευνητικές» και δεν αναμένεται σ’ αυτή τη φάση να υπάρξει κοινή συνάντηση και των τριών, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι «είχαμε μια πρώτη χρήσιμη συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Νίμιτς και επεδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων που έχουμε σήμερα και αύριο, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. Θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Νίμιτς αύριο για να εξετάσουμε από κοινού, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον εκπρόσωπο της πΓΔΜ, ποιες είναι οι δυνατότητες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν πιο κοντά στην οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι «με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω την σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της πΓΔΜ, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν συζητήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όχι, διότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν επηρεάζει και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αν μη τι άλλο, το Δικαστήριο, απ’ ότι θα θυμάστε, κάλεσε τα μέρη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη ώστε να φτάσουμε σε κάποια λύση. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που καταλήξαμε σήμερα με τον κ. Νίμιτς, ότι όλες πλευρές πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένες στη διαδικασία. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι, το μόνο που μπορώ να πω, δεν ήταν πολύ υποβοηθητικές».
Σε άλλη ερώτηση, αν είναι ενημερωμένος ο κ. Νίμιτς για τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι «όχι μόνο τις γνωρίζει, αλλά και τις ξέρει με πολλές λεπτομέρειες. Πρέπει επίσης να σας πω ότι ο κ. Γκρουέφσκι δεν είναι αμέτοχος παρατηρητής για να κάνει τα σχόλια που έκανε. Κρατάει στα χέρια του την προοπτική εξεύρεσης λύσης και το μέλλον της χώρας του, με δεδομένο ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει μετακινηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρόκειται άλλωστε να μπούμε σε ρητορική αντιπαράθεση με τον κ. Γκρουέφσκι, παρά τις επιθέσεις. Το μόνο που ελπίζουμε είναι να αλλάξει στάση ώστε να πετύχουμε την επίλυση του ζητήματος σε κάποια φάση σύντομα».
Τέλος, στην ερώτηση τι διαπιστώθηκε από τη σημερινή συνάντηση και πώς θα προχωρήσει ο κ. Νίμιτς, ποιό θα είναι το επόμενο βήμα, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Εμείς πάντως του είπαμε ότι είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο Φεβρουάριο, αν θέλει. Μου είπε ότι αύριο που θα ξανασυναντηθούμε, θα συζητήσουμε ενδεχόμενες ημερομηνίες, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, θα μεταφέρω στην Αθήνα».
Ο κ. Νίμιτς θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη αύριο, αφού προηγηθεί μια ακόμη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Σκοπίων στις συνομιλίες, πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...