Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΠΓΔΜ: Διαβουλεύσεις εν όψει των διαπραγματεύσεων για την ονομασία

Συνάντηση υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε το βράδυ στα Σκόπια η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει συγκαλέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη Ν.Υόρκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, επιβεβαιώθηκε ότι «η ΠΓΔΜ παραμένει απολύτως προσηλωμένη και θα σεβαστεί το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η χώρα επιθυμεί την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής πορείας της. Τονίζεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και ελπίζει ότι και η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια διάθεση. Σημειώνει παράλληλα ότι η ΠΓΔΜ «αναμένει από την Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς και την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της».

«Η ηγεσία της χώρας», προσθέτει η ανακοίνωση, «λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική πλευρά, εκφράζει φόβο για στασιμότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, καταλήγει, «για άλλη μια φορά εκφράζει την ετοιμότητα και προθυμία της για ενδυνάμωση των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...