Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ρουμανία: Εντείνονται οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας ήταν η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Η πλειονότητα των Ρουμάνων γνωρίζει ότι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνουν πολλά και μάλιστα άμεσα για να μπορέσει να επιβιώσει. Το ζητά άλλωστε και το ΔΝΤ, από το οποίο η Ρουμανία λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια.

Η υπομονή των Ρουμάνων με την κυβέρνηση εξαντλήθηκε όταν ο ιδιαίτερα αγαπητός παλαιστινιακής καταγωγής γιατρός Ραέντ Αραφάτ προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία απειλεί την ύπαρξη του δικτύου ασθενοφόρων και σωστικών συνεργείων, που δημιούργησε ο ίδιος και λειτουργεί εδώ και χρόνια με επιτυχία.

Στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση της αγοράς σωστικών συνεργείων και ασθενοφόρων, δηλαδή με άλλα λόγια η ιδιωτικοποίησή τους. Πολλοί Ρουμάνοι φοβούνται ότι τίποτα δεν θα αλλάξει τελικά στο διαφθαρμένο συστήμα υγείας και ότι τα μελλοντικά ιδιωτικά σωστικά συνεργεία θα μεταφέρουν αποκλειστικά μόνο πλούσιους ασθενείς.

Βία παρά τις εκκλήσεις

Στην αρχή οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Όταν όμως χούλιγκαν ξεκίνησαν να προκαλούν επεισόδια με την αστυνομία η βία γενικεύθηκε. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Βουκουρέστι με τις δυνάμεις ασφαλείας προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι περισσότεροι από 70 τραυματίες, διαδηλωτές, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Μάταια ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα. Οι Ρουμάνοι δεν δείχνουν να συγκινούνται πλέον από τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού:«Ο διάλογος με όλες τις κοινωνικές ομάδες ήταν και παραμένει ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν προβλήματα και διενέξεις.

Υπό την πίεση των διαδηλώσεων ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της υγείας και απέκλεισε κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση των σωστικών συνεργείων. Διαβεβαίωσε εκτός αυτού τους Ρουμάνους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στο δίκτυο ασθενοφόρων και σωστικών συνεργείων που δημιούργησε ο Ραέντ Αραφάτ. Όμως οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...