Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Σερβία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Αλβανών διαδηλωτών

Kosovo independence day
Image by David Le Masurier via Flickr
Συμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και Αλβανών υποστηρικτών του κινήματος «αυτοδιάθεση», οι οποίοι απέκλεισαν τη διάβαση «Μέρνταρε» στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων που βρίσκονται στην περιοχή, στον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων συμμετέχουν 2000 - 3000 πολίτες του Κοσόβου. Οι διαδηλωτές δεν επιτρέπουν την είσοδο στο Κόσοβο φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη Σερβία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, αποτρέποντας στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το μεθοριακό σταθμό. Πριν από λίγο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψει επίθεση με πέτρες από ομάδα διαδηλωτών. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός ενώ τραυματίες υπάρχουν και στις γραμμές των διαδηλωτών.

Σκοπός των κινητοποιήσεων είναι να αποτραπούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Το κίνημα «αυτοδιάθεση», που εκπροσωπείται στη βουλή, επιδιώκει τη διακοπή των σχέσεων με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Τάσσεται επίσης κατά της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβ, ζητώντας παράλληλα να επιβληθεί με τη βία η κυριαρχία της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...