Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σερβία και Κόσοβο υπογράφουν συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο


Η Σερβία και το Κόσοβο θα υπογράψουν εντός του μήνα συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, καθώς υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Πάντως η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον δεν ανέφερε τέτοια συμφωνία μετά τις χθεσινές συνομιλίες της με τη σερβική ηγεσία στις Βρυξέλλες και έκανε μόνο λόγο "ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση".

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις 20 ή στις 28 Μαρτίου.

Ο κ. Νίκολιτς χαρακτήρισε τη συνομιλία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας "ειλικρινή και χειροπιαστή", τόνισε ότι αφορούσε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις νόμων που έχουν υιοθετήσει οι αρχές της Πρίστινας, αλλά και των νόμων της Σερβίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία της σερβικής κοινότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

"Τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται να υπάρξουν τέτοια αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία με την Πρίστινα και αυτό να αποτελέσει κίνητρο για την ΕΕ να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία" είπε ο κ. Νίκολιτς. "Η αλβανική πλευρά τονίζει ότι στο Σύνταγμα και στους νόμους της τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και σήμερα είναι ήδη Το αδιέξοδο γύρω από το ζήτημα της αυτονομίας των σερβικών δήμων απειλεί τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, στην οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να αρχίσει η Σερβία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...