Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Γυναίκες κυβερνούν τα Βαλκάνια» επισημαίνουν ξένα ΜΜΕ

H Αλένκα Μπράτουσεκ έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σλοβενία.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σε εξέλιξη μία ιδιότυπη επανάσταση, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναρριχώνται σε ανώτατα κρατικά αξιώματα, εκτιμούν δημοσιογράφοι ξένων ΜΜΕ.

Αν και στην ιστορία των Βαλκανίων άφησαν το στίγμα τους πολλές γυναίκες με επιρροή, φαίνεται πως ποτέ άλλοτε δεν κατείχαν τόσες πολλές, την ίδια χρονική στιγμή, υψηλά αξιώματα, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92.

Συγκεκριμένα, για τα κεντρικά κρατικά ή κοινωνικά ζητήματα αποφασίζουν γυναίκες στην Κροατία, στη Σλοβενία, στο Κόσοβο και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Με βάση τις δηλώσεις τους και οι ίδιες συνειδητοποιούν ότι αυτή τη στιγμή συντελούνται σημαντικές αλλαγές στις χώρες της περιοχής.

«Η δύναμη των γυναικών στην πολιτική είναι, κατά τη γνώμη μου, διακριτική δύναμη. Είναι θετική αλλαγή που συντελείται στο Κόσοβο και στις χώρες της περιοχής και του κόσμου που έχουν προσφέρει την ευκαιρία στις γυναίκες» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

«Αν δεν είχατε ποτέ γυναίκα πρόεδρο, γυναίκα πρωθυπουργό, αν δεν έχετε δει ποτέ γυναίκα πιλότο, τότε θα θεωρήσετε ότι αυτό είναι αδύνατο. Αλλά, όταν οι άνθρωποι βλέπουν μία φορά ότι υπάρχει και διαφορετικός τρόπος, τότε αυτό γίνεται με την πάροδο του χρόνου φυσιολογικό, αποδεκτό. Είναι πολύ καλό αυτό που συμβαίνει στην περιοχή και είμαι περήφανη για όλες τις κυρίες» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, όταν την περασμένη εβδομάδα έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έκανε λόγο για πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα της. «Υπόσχομαι διάλογο, συνεργασία και σεβασμό των πολιτών μας» τόνισε η κ. Μπράτουσεκ.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, επικεφαλής της κυβέρνησης σύντομα αναμένεται να τεθεί μία γυναίκα, η εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

Κοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι η αυξημένη παρουσία γυναικών σε ανώτατες πολιτικές θέσεις αντανακλά τις συνολικές αλλαγές στην περιοχή.

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο διαφορετική απ' ό,τι πριν από 20 χρόνια. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι γυναίκες θα βοηθήσουν τους λαούς στα Βαλκάνια να αφήσουν ευκολότερα πίσω τους το παρελθόν των πολέμων και να στραφούν πιο γρήγορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...