Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Με τρείς γυναίκες αντιπροέδρους η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Χαμογελαστός απαντά στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ

Τον διπλωμάτη καριέρας με κύρος ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Βουλγαρίας αλλά και πρώην υφυπουργό Μαρίν Ράικοφ διόρισε στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ύστερα από «την εξάντληση όλων των συνταγματικών περιθωρίων συγκρότησης κυβέρνησης στο πλαίσιο της 41ης Βουλής», όπως υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Ράικοφ, θα αναλάβει, επίσης, και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή η Βουλή της χώρας έβαζε οριστικά στο περιθώριο τη συμφωνία με την Ελλάδα και τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είχε σε πρώτη φάση ακυρώσει ο απελθών πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ, ανήγγειλε ταυτόχρονα, ότι θα διαλύσει τη Βουλή την Παρασκευή, 15 Μαρτίου ενώ οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 12 Μαΐου «ώστε να μην φορτίζονται με πολιτικά πάθη οι λαμπρές γιορτές του Πάσχα».

«Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι καλός διπλωμάτης. Πρέπει να είναι ενημερωμένος και άξιος και να προστατεύει τα βουλγαρικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της 16μελούς υπηρεσιακής κυβέρνησης, που έχει ένα ιδιαίτερο -πανευρωπαικό- χαρακτηριστικό:

Περιλαμβάνει τρεις γυναίκες αντιπροέδρους! Την υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, την υπουργό Εργασίας Ντέγιανα Κοσταντίνοβα και την αρμόδια για τα κοινοτικά κονδύλια υπουργό Ιλιάνα Τσάνοβα.

Ο 53χρονος πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Παρίσι, Μαρίν Ράικοφ -που από μέρες φέρονταν ως σίγουρη επιλογή του Πλεβνέλιεφ- διετέλεσε (1997-2001) υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων με πρωθυπουργό τον Ιβάν Κόστοφ αλλά -ως το 2010- και στην κυβέρνηση του κεντροδεξιού GERB, από το οποίο προέρχονται τόσο ο πρόεδρος όσο και η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Μαργκαρίτα Ποπόβα.

Στη σύντομη «προγραμματική ομιλία» του κατά την παρουσίαση του από τον Βούλγαρο πρόεδρο, ο νεοδιορισμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, ότι «η επιλογή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι», όπως όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν από τη Σόφια.

«Εγγύηση των έντιμων εκλογών αλλά και της συνέχειας, της συνέπειας, της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, της δημόσιας τάξης στη χώρα δίχως αποκλίσεις από τους κύριους άξονες της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής» θα είναι τα χαρακτηριστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα έχει ζωή δύο με τρεις μήνες.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «υποκύψει στα αιτήματα για νέο Εκλογικό κώδικα που να επιτρέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας στις εκλογές αλλά και στη δημόσια διοίκηση, για Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που να αλλάξει το Σύνταγμα, για εθνικοποίηση των εταιριών που ελέγχουν το δίκτυο κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία», ζητήματα που αποτελούν κεντρικά αιτήματα της εκστρατείας διαμαρτυρίας που συνεχίζεται στη Βουλγαρία εδώ και ένα μήνα, «σπρώχνοντας» σε παραίτηση την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με έναν «διπλωματικό ελιγμό» ο Ράικοφ επισήμανε στις δηλώσεις του, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει συνταγματικά δικαιώματα να αναλαμβάνει παρόμοια βήματα» και υπογράμμισε εμφατικά, ότι «αφού ακούσαμε προσεκτικά τη φωνή των διαδηλωτών, τώρα ήρθε η ώρα να ακούσουμε τη φωνή και της «σιωπηλής πλειοψηφίας» του βουλγαρικού λαού».

Δεν προβλέπονται απότομες κινήσεις, ούτε τυχοδιωκτισμοί πάσης φύσεως και στην εξωτερική πολιτική γραμμή της Βουλγαρίας, η οποία «θα τηρήσει με συνέπεια τις επιλογές, που προκύπτουν από την προσήλωση της στις αξίες της δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης και από τις συμμαχικές υποχρεώσεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», όπως διαβεβαίωσε ο Ράικοφ.

Ο ίδιος τόνισε, καταλήγοντας, ότι «η Βουλγαρία διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα της να κρίνει και να εκτιμά μόνη της πια είναι τα ενεργειακά σχέδια, τα οποία ανταποκρίνονται και πια είναι εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στο εθνικό συμφέρον της χώρας», όπως είπε.

Η δήλωση αυτή κρίνεται ως σημαδιακή σήμερα, όταν η ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής ενέκρινε οριστικά σε δεύτερη ανάγνωση(ψήφιση) το νόμο περί της μονόπλευρης καταγγελίας της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας με την Ελλάδα και τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επισημαίνουν οι Βούλγαροι πολιτικοί και οικονομικοί σχολιαστές στις πρώτες αντιδράσεις τους.

Ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ για την κυβέρνηση -που θυμίζει περισσότερο Μόντι, παρά Παπαδήμο...- επέλεξε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον υποδιοικητή της Κεντρικής τράπεζας Καλίν Χρίστοφ.

Ο Ντράγκομιρ Γιορντάνοφ είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ασεν Βασίλεφ διορίζεται υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, η Πέτια Παρβάνοβα υπουργός Εσωτερικών, ο καθηγητής Ιβάν Στάνκοφ υπουργός Γεωργίας και ο δημοφιλής ηθοποιός Βλαντίμιρ Πένεφ υπουργός Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Μεταφορών τα "ηνία" αναλαμβάνει ο Κρίστιαν Κράστεφ, στο υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής Νικολάι Μιλόσεφ, στο Υγείας ο επίσης καθηγητής Νικολάι Πετρόφ και στο Αθλητισμού ο γνωστός κολυμβητής Πέταρ Στόιτσεφ.

Τέλος το νεοσυσταθέν υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ρόμαν Βασίλεφ, το υπουργείο Άμυνας ο Τοντόρ Ταγκάρεφ και το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γιούλιαν Ποπόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...