Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Δολοφονήθηκαν επειδή ήξεραν που κρυβόταν ο Ράτκο Μλάντιτς;

Στην Σερβία μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000 και την σύσταση του δικαστηρίου για τα εκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πολλά είναι τα περιστατικά όπου δολοφονίες φέρονται να πραγματοποιούνται για την προστασία κατηγορούμενων πρώην αξιωματούχων όπως μεταδίδει η Βρετανική Guardian

Καταγγελίες για την δολοφονία Σέρβων στρατιωτών επειδή είχαν ανακαλύψει το κρυσφήγετο του πρώην στρατηγού των σερβικών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ίσως φθάσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , μετά τις καταγγελίες που υπέβαλαν οι γονείς τους.

Ο Γιάνκο Γιακόβλεβιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι επιβεβαίωσε την πεποίθησή του πως ο γιός του, Ντράγκαν και ακόμα ένας φρουρός σε στρατόπεδο στο Βελιγράδι, ο Ντράζεν Μιλοβάνοβιτς, είχαν δολοφονηθεί το 2004 επειδή είχαν ανακαλύψει χωρίς να το ξέρουν ότι ο Μλάντιτς φυλάσσοταν εκεί απο Σέρβους αξιωματικούς.

Ο διοικητής των Σερβο-Βόσνιων είχε συλληφθεί το 2011 και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στην περίοδο 1992-1995 που ήταν επικεφαλής των Σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν επειδή είτε είδαν τον Μλάντιτς είτε την φρουρά για την ασφάλειά του,» είπε ο Γιακόβλεβιτς στην Guardian. Επίσης πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του Μιλοβάνοβιτς έλαβαν τον Ιανουάριο ένα γράμμα απο «κάποιον απο την φρουρά ασφαλείας του Μλάντιτς» με λεπτομέρειες για τον θάνατό τους. Πιστεύουν πως το γράμμα είναι γνήσιο και το έχουν ήδη παραδώσει στο γραφείο του εισαγγελέα.

Μια αρχική έρευνα του Σερβικού στρατού ανέδειξε πως ο ένας στρατιώτης σκότωσε τον άλλο και μετά αυτοκτόνησε και ο ίδιος, αλλά μια ανεξάρτητη επιτροπή αργότερα που ερεύνησε το περιστατικό βρήκε πως οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν απο τρίτο πρόσωπο με άλλο όπλο.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον προηγούμενο μήνα ανέφερε πως οι γονείς αρνήθηκαν να φέρουν το γεγονός στην δικαιοσύνη με ανταμοιβή 5000 ευρώ. Ο Γιακόβλεβιτς είπε πως εάν δεν διεξαχθεί νέα έρευνα θα φέρουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Στρασβούργο.

Το 2005, ένας λιποτάκτης του Σερβικού στρατού, ο λοχίας Μίροσλαβ Πετρόβιτς, είπε στην Σέρβικη εφημερίδα Ντανάς πως αυτός είχε βρεθεί σε μια συνάντηση για την βελτίωση της ασφάλειας του Μλάντιτς τον προηγούμενο χρόνο, στο ίδιο χώρο που σκοτώθηκαν οι δύο στρατιώτες.

«Είχα παραστεί σε μια συνάντηση όπου γνώρισα πολλά μέλη του Σερβο-Βοσνιακού στρατού, που είχαν ως στόχο την διασφάλιση των δρόμων διαφυγής του Μλάντιτς στην Σερβία ή στην Βοσνία.» δήλωσε ο Πετρόβιτς. Αναφορικά με τους δολοφονημένους στρατιώτες είπε: «Ο Μλάντιτς βρισκόταν στο Topcider (ΣΣ. Πρόκειται για ένα πάρκο κοντά στο Βελιγράδι) τον περασμένο Οκτώβρη. Οι άτυχοι στρατιώτες μόλις τον είδαν εκτελέστηκαν αμέσως.»

Ο Μιλόσεβιτς προστάτευε τον Μλάντιτς αλλά μετά την πτώση του στις εκλογές του 2000, τέτοιες περιπτώσεις «προστασίας» υπόπτων για εγκλήματα πολέμου κρίθηκαν παράνομες απο το δικαστήριο της Χάγης.

Η υπόθεση Topcider είναι μία απο τις πολλές περιπτώσεις όπου Σέρβοι στρατιώτες φέρεται να έχουν σκοτωθεί επειδή είχαν αρκετές πληροφορίες για τον Μλάντιτς.

Ο Σερντγιάν Ιβάνοβιτς είχε βρεθεί νεκρός το 2005 μέσα στο στρατόπεδο με τις αρχές να δηλώνουν πως πέθανε απο υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο πατέρας του δήλωσε πως εάν δεν καταφέρει να δικαιωθεί στα δικαστήρια στην Σερβία θα φέρει την υπόθεση στο Στρασβούργο.

«Είναι πολύ πιθανό, τα παιδιά αυτά να είδαν κάτι και να σκοτώθηκαν για αυτό με τον στρατό να καλύπτει το γεγονός,» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρω-Ατλαντικών Μελετών στο Βελιγράδι.

Πηγή: Guardian.co.uk
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...