Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μαυροβούνιο: Διαπραγματεύσεις για την ένταξη του στην Ε.Ε.

Την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης του Μαυροβουνίου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμανε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών την Παρασκευή, σε μία κίνηση που στοχεύει να καθησυχάσει χώρες που «κοιτούν» προς τους «27» ότι η Ένωση παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση παρά τα βαθιά οικονομικά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η διαπραγμάτευση με το Μαυροβουνίο αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί νέα προσέγγιση θέτοντας πρώτα επί τάπητος ζητήματα Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Καλά νέα για το Μαυροβούνιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Παρά την οικονομική κρίση, η ένταξη παραμένει ο στόχος των βαλκανικών χωρών που δεν έχουν περάσει ακόμη τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κροατία μόλις ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση και πρόκειται να καταστεί το 28ο κράτος-μέλος της ΕΕ το 2013. Η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ και η Σερβία βρίσκονται σύσσωμες σε διαφορετικά στάδια ενταξιακής διαδικασίας.

Το υποψήφιο κράτος-μέλος πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση επί 35 κεφαλαίων (σε τομείς όπου πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προκειμένου να καταστεί επίσημα κράτος-μέλος.

Τα περισσότερα κεφάλαια αφορούν οικονομικά ζητήματα που συνδέονται με το περίπλοκο περιβάλλον των κανόνων εσωτερικής αγοράς, που αποτελεί τη βάση των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών. Άλλοι τομείς καλύπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διαφθορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει υποφέρει από «κόπωση» σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση μετά την εισδοχή 10 νέων κρατών-μελών το 2004 και άλλων δύο το 2007- έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει μία νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο, εστιάζοντας άμεσα στη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντί να αφήσει τα συγκεκριμένα ακανθώδη κεφάλαια για τους τελευταίους γύρους.

Ζητούμενο της νέας προσέγγισης είναι να δώσει στις μελλοντικές χώρες περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τους σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίθηκε διότι δέχθηκε στους κόλπους της τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία το 2007 παρά την καθυστέρηση που είχαν επιδείξει στην μεταρρύθμιση του δικαστικού τους συστήματος, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...