Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΠΓΔΜ: Κατά 7,2% μειώθηκε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή

Νέα μεγάλη μείωση κατά 7,2%, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.


Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των δεικτών παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 3,2%,της παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 7% και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά 10,3%.

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η βιομηχανική παραγωγή στην ΠΓΔΜ συρρικνώθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Την ανησυχία του για τη συνεχόμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ωστόσο, όπως σημείωσε, η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναπόφευκτα προκαλεί κλυδωνισμούς και στην οικονομία της ΠΓΔΜ.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της ΠΓΔΜ επισημαίνουν ότι η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΠΓΔΜ οφείλεται κυρίως στη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό και κυρίως από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο ΑΕΠ της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα για το 2012 θα ανέλθει στο 2,5%, ωστόσο τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι αρκετά μικρότερη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, η ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ για το 2012 θα κυμανθεί στο 1,5% με 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...